Mix

Neusporedivo: Evo koliko su jeziviji bili kostimi za Noć vještica prije skoro 100 godina

halloween
halloween Instagram
\\folder\galerija Galerija halloween halloween Foto: Instagram Djeca s maskama za Noć vještica Djeca s maskama za Noć vještica Foto: Instagram Screenshot Djevojčica s maskom za Noć vještica Djevojčica s maskom za Noć vještica Foto: Instagram Screenshot +6 Dječak s maskom za Noć vještica Galerija
Nama ide u prilog to što u 2020-ima možemo već ionako strašnu masku učiniti još realističnijom, ali nije sve u realizmu.

Dok se danas Noć vještica, tj. Halloween, većinski uzima kao povod masovnoj nemaštovitosti i samopromociji, evo kako je to izgledalo 1930-ih, kada je masovna proizvodnja kostima i dobila zamaha.

Općenito, slike djece s ružnim maskama – sinister vibre na maks – a vidjeti ta mala čudo kako uživo teturaju neprepoznatljiva i ružna do bola…

Forage and Sustain piše da je današnja Halloween industrija teška više milijardi dolara godišnje.

Kostimi su potrošniji i beznačajniji nego ikad, i bacaju se već idući dan, tj. 1. studenog, da bi iduće godine milijuni ljudi išli u pohod na nove.

I, što nam to vrijedi, kad svi izgledamo isto?

“Strašna” stavka zbog koje je sam događaj i bio to što je – s godinama se zagubila. Dobro, ne u potpunosti, ali ispario je njezin intenzitet.

Pa sad gledamo Frozene, Spider-mene, seksi medicinske sestre, itd.