Mix

Nevjerojatna fotografija „šišmiša veličine čovjeka“ zapravo nije lažna! Riječ je o takvoj vrsti šišmiša

šišmiši kako lete na nebu i slika ogromne leteće lisice koja visi s krova
šišmiši kako lete na nebu i slika ogromne leteće lisice koja visi s krova Foto: unsplash.com/Instagram screenshot/@complex
Kad pomislite na šišmiše, možete pomisliti na životinju veličine ptice ili miša, ne sigurno ne biste pomislili na šišmiša veličine čovjeka.

Ipak, jedna slika stvorenja koje izgleda kao šišmiš veličine čovjeka, uslikana na Filipinima, ne izgleda kao da bi mogla biti stvarna. Pogledajte samo koliko je stvorenje veliko, iako bi se nekim osebujnim ljudima moglo činit slatko kako zabundano spava.

View this post on Instagram

A post shared by COMPLEX (@complex)

Naime ova vrsta šišmiša je zapravo 100 posto stvarna, no unatoč njihovom izgledu, nema razloga za strah od ove životinje. Iako kod ove slike nisu korišteni nikakvi trikovi ili uređivanje, ona je snimljena iz perspektive iz koje šišmiš izgleda visok metar i pol, ali zapravo nije tako velik.

To ne znači da riječ o nekom malenom šišmišu, već je riječ o vrsti nazvanoj velika leteća lisica, a to je jedna od najvećih vrsta šišmiša na svijetu.

Govoreći o rasponu krila, ovaj šišmiš zapravo ima raspon krila veličine čovjeka, jer njihova krila mogu biti široka do 170cm. Međutim, stvarno tijelo leteće lisice, koje izgleda vjerojatno je visoko samo oko jedne stope i teško oko 1-1.5kg. Tako da iako velik, ova je slika zapravo samo pametan primjer nametnute perspektive.

To je poznati fotografski trik u kojem nešto možete učiniti jako velikim i malenim, uz malu promjenu perspektive. Ova je tehnika uvelike korištena i u trilogiji Gospodara prstenova kako bi se hobiti činili sićušnim, dok su zapravo iste visine kao glumci uz koje stoje.

Divovske leteće lisice trenutno su klasificirane kao ugrožena vrsta, zbog krčenja šuma i krivolova radi hrane. Štoviše, čak i da je masivan, ne biste se imali čega bojati ovog nježnog diva. Oni su biljojedi, jedu uglavnom smokve, a povremeno žvaču nešto lišća. Nalaze se isključivo na Filipinima i prvotno su otkrivene u tri podvrste, no jedna je u međuvremenu izumrla.