Mix

Njima su godine stvarno samo broj – evo kako mogu postati i tebi

Roger Federer na terenu
Roger Federer na terenu Foto: Folder.hr
Lebron James, Cristiano Ronaldo, Serena Williams, Roger Federer, Tom Brady – i dalje dominiraju svojim sportovima bez obzira na relativnu starost.

View this post on Instagram

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)


GQ-ov Joe Holder u svojim se kolumnama uglavnom fokusira na poboljšanje zdravlja ili fizičkih izvedbi. Ovaj se put odlučio pozabaviti wellness rutinama supersportaša naše generacije.

“Novi val starijih profesionalaca koji se natječu i pobjeđuju na najvišoj razini pokazuje kako, ne samo da možete starjeti graciozno, nego i majstorski”, kaže Holder. Pri tome ističe da se više ne radi samo jednome sportu, o izuzetcima, ili veteranima u sporednim ulogama, nego da je riječ o revoluciji diljem sporta.

U svom se članku poziva upravo na Lebrona Jamesa, Cristiana Ronalda, Serenu Williams, Rogera Federera i Toma Bradyja. Između ostalih, u njihovu se skupinu također mogu uvrstiti Lionel Messi, Chris Paul i Novak Đoković.

Naravno da se uz pomoć novca svi oni mogu osloniti i na skupu opremu, i na unaprijeđene znanstvene tehnologije, no to ne čini temelj njihove radne etike.

Dugoročnu kvalitetu svog performansa duguju lifestyleu koji se temelji na svakodnevnom drilanju određene rutine. Osim toga, ta rutina produljuje vijek njihovih karijera, a nama može poslužiti i kao podloga za zdraviji život.

Evo kako je Holder pojednostavio cijelu stvar:

Isteži se

Tom Brady sa svojih 44 bio je jedini lik koji je već zagrabio u četrdesetu, a i dalje nastavio dominirati NFL-om. Nakon Bradyjeve mirovine, najstariji igrač NFL-a postao je Andrew Whitworth koji je tek ušao u četrdesetu.

Brady svoju (zasad) nenadmašenu dugovječnost duguje radu na svojim mišićima, i to na možda neočekivan način. Foam roller i stretching tajna su njegove fleksibilnosti i mobilnosti, koja tebi, ako u ničemu drugome, barem može pomoći da se sagneš svezati vezice na tenisicama.

Dok je snagu dovoljno raditi barem dva puta tjedno da bi primijetili rezultate, fleksibilnost i okretnost zahtijevaju svakodnevnu posvećenost.

Nebitno radi li se o kružnom treningu u teretani, pilatesu, yogi ili brzom istezanju prije spavanja – bitno je da se obavi svaki dan.

View this post on Instagram

A post shared by Tom Brady (@tombrady)

Hrana je gorivo

Statistika kaže da prosječni tenisač u mirovinu odlazi s 27 godina. Trideseta se već smatra barijerom koju manjina uspijeva prijeći. Naravno, postoji čitav niz iznimaka, od kojih su samo neke – Federer, Nadal, Murray, Đoković.

Skandale u vezi korone i cjepiva trenutno ćemo ostaviti po strani i koncentrirat ćemo se na prehranu.

Prošle je godine 34-godišnji Đoković odigrao sezonu svog života. Uz to, prestigavši Federera, postavio je i novi all-time rekord najdulje provedenog vremena na vrhu tablice najboljih svjetskih tenisača.

Nole svoj uspjeh pripisuje prehrani. Gluten i mliječne proizvode izbacio je iz dijete još 2010. godine, a strogo je ograničio i unos šećera.

Iako je on ekstreman primjer, vansezonsko opuštanje stvar je prošlosti za profesionalne sportaše koji se trude unaprijediti ili stabilizirati svoje izvedbe tijekom godine.

Na naš nivo Holder je to preveo ovako – stvaranje zdravog, i prije svega, konstantnog pristupa prehrani daleko je moćnije od suplemenata ili učestalog započinjanja i prekidanja različitih dijeta. Hranu tretiraj kao integralni dio svoje rutine, a ne kao nagradu.

Uzmi predah

Superzvijezde su s vremenom naučile da treba kontrolirati trošenje svojega tijela u trenutcima pred najvažnijim dijelovima sezone. To ne znači samo smanjenje minutaže, nego i preskakanje određenih utakmica, ili preskakanje putovanja na gostovanje uopće.

U NBA-u to možemo definirati kao “load management” – program kojim se nadzire fiziološki stres koji igrači trpe zbog mnoštva aktivnosti kojima su podvrgnuti.

Zato za 37-godišnjeg Lebrona sačuvati zdravlje znači ne pretjerivati tijekom regularne sezone. Iako nije najstariji na listi najstarijih igrača NBA-a, uz Chrisa Paula, definitivno ima najbolju statistiku na toj ljestvici.

View this post on Instagram

A post shared by 👑 (@kingjames)

Iako ne podliježemo tolikoj količini fizičkog stresa, svejedno moramo znati kada uzeti pauzu. Isto je i kada se radi o mentalnom zdravlju. Ako Lebron može uzeti pauzu, onda možeš i ti, ohrabruje Holder.

Iskristaliziraj ciljeve

S godinama, većina igrača fokusirat će se na osvajanje prvenstva. Koja je tvoja inačica osvajanju prvenstva?

Što god da to bilo, nebitno radi li se o trčanju polumaratona dok god koljena i zglobovi rade ili o preživljavanju radnog dana bez bolova u leđima, Holder predlaže da upravo taj cilj iskoristiš kao motivaciju za odlazak u teretanu, istezanje i kuhanje povrća umjesto dostave.

Starija, a još uvijek pokretna i funkcionalna verzija tebe, bit će ti nagrada što si svojemu tijelu nastojao omogućiti brigu i zdravlje.