Mix

Odobrili liječnici: Suplementi koji zapravo mogu poboljšati tvoje raspoloženje

suplementi
suplementi Foto: Unsplash
Dođu kao zamjena lijekovima za raspoloženje. Dakle, win-win.

Mnogi liječnici preporučuju lijekove na recept jer su već dobro proučeni. Suplementi su već složenija priča jer oni nisu podvrgnuti toliko strogom istraživanju te je pri njihovom odobravanju važno samo da ne uzrokuju štetu, čak i ako ne poboljšavaju baš ništa.

Ipak, za neke od njih postoje dokazi, piše Gregory Scott Brown, doktor medicine, certificirani psihijatar i savjetnik Men’s Healtha.

U idealnom slučaju, trebalo bi porazgovarati s liječnikom prije nego ih uzmete – kako biste bili sigurni da neće biti posljedica ako ih uzimate s drugim lijekovima.

Također, treba imati na umu da su učinci dodataka prehrani blaži od učinaka proizvoda koji se izdaju na recept, tako da ih ne bi se trebalo koristiti kao strategiju za liječenje teških mentalnih bolesti bez bliske suradnje s psihijatrom.

Ako imate tešku depresiju, bipolarni poremećaj, shizofreniju ili suicidalne misli, neki dodaci prehrani mogu pogoršati ta stanja.

U svakom slučaju, potražite lijekove na NSF-u, Informed Choiceu ili na nekoj drugoj platformi gdje možete provjeriti sadržavaju li suplementi zapravo to što bi trebali sadržavati.

Svi navedeni dodaci su dostupni i na našem tržištu.

Evo Gregoryjevih favorita:

Riblje ulje

Korisno je za: blagu depresiju, što znači da imate neke simptome, ali možete proći kroz dan, a da oni previše ne utječu na vaš život.

Što uzeti: Počnite s jednim gramom dnevno; možete ići do dva. Riblje ulje ima dvije komponente: EPA i DHA. Tražite najmanje 60 posto EPA (40 DHA).

Budi strpljiv: može proći šest do osam tjedana da bi se postigao učinak.

Što još trebaš znati: ako ti je kolesterol visok, pratiti svoje nalaze; riblje ulje može malo povisiti razinu LDL čestica, što nije uvijek idealno (iako također može sniziti trigliceride i krvni tlak, što je dobro). Također, može razrijediti krv, pa ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi – razgovarajte s liječnikom prije uzimanja ovog suplementa.

Ashwaganda

Korisna za: Stres i tjeskobu. Može pomoći i kod nesanice, ali ne prve noći.

Što uzimati: Doza korištena u istraživačkim studijama obično je 300 mg dva puta dnevno tijekom najmanje šest tjedana.

Što još treba znati: Potrebno ju je koristiti svaki dan kroz nekoliko tjedana da bi djelovala. Budi oprezan ako si imao hormonski osjetljivu jer ova biljka može utjecati na razinu hormona.

Sam-E

Zvuči kao rođak od Wall-E-ja, ali je u pitanju S adenozil L metionin.

Koristan za: blagu depresiju – pogotovo ako ne možeš uzimati riblje ulje.

Što uzeti: može povećati energiju, stoga počnite niže i idite polako. Gregory predlaže početak s dozom od 200 mg dnevno tijekom tjedan dana, a zatim povećanje na 400 mg sljedeći tjedan. Ne preporučuje više od 800mg dva puta dnevno. Može proći šest tjedana da se primijeti promjena.

Što još treba znati: Proučava se u sklopu depresije od 1970-ih i odobren je kao antidepresiv u nekim zemljama u Europi.

Rodiola rosea

Korisna za: blagu depresiju i mentalni umor, iako je potrebno provesti više studija. Istraživanja o tome pomaže li kod tjeskobe su podijeljena.

Što uzimati: istraživanje je otkrilo da 340 mg jednom ili dva puta dnevno tijekom najmanje šest tjedana može poboljšati vaše raspoloženje i pomoći vam da se osjećate emocionalno stabilnijim.

Što još treba znati: potraži proizvod koji sadrži aktivne sastojke u koncentracijama koje su proučavane; to je onaj s 3 posto komponente koja se zove “rosavin” i najmanje 1 posto “salidrozida”.

L-Teanin

Koristan za: anksioznost zbog performansa, kao što je dobar performans na napetom sastanku ili testu. Može smanjiti tjelesnu reakciju na stres tijekom tih zadataka. Učinci su blagi. Može pomoći i kod pažnje i vremena reakcije.

Što uzeti: 200 mg; mnoge studije sugeriraju da djeluje za oko sat vremena i stvara mirno, ali budno stanje. (To je jedan od mojih omiljenih dodataka prehrani.)

Što još trebaš znati: L-teanin se nalazi u zelenim i crnim čajevima, ali postoji samo oko 6 mg L-teanina u šalici čaja.