Mix

Opet je bilo šamaranja! Kako je jedan divan film izdominirao ovogodišnjim Oscarima

eeaao
eeaao Foto: Youtube Screenshot
Došlo je i to vrijeme.

Domaćin ovogodišnje dodjele Oscara je bio Jimmy Kimmel koji je već vodio dodjelu 2017. i 2018. godine. Monolog s otvaranja dodjele uvijek vrijedi vidjeti.

Akademija je htjela odmoriti od Chrisa Rocka nakon prošlogodišnjeg fijaska, a formiran je i „krizni tim” u tjednima koji su prethodili ceremoniji kako se nikakve pljuske ne bi ponovile.

Inače gledam dodjelu, ali ove godine sam odlučio kako je moj san važniji. Napokon sam imao priliku pogledati „Everything Everywhere All At Once” na velikom platnu, zahvaljujući „Oscar reviji”. Već sam pogledao film dvaput, hvala Internetu, ali je u našim kinima bio punih tjedan dana. Smatrao sam da je prikladno da pogledam film u kinu uoči dodjele. I ispunile su mi se želje. Film studija A24 je imao nevjerojatnih 11 nominacija, uključujući i onu za najbolji film. Osvojio je tu kategoriju, kao i šest drugih.

Osim već spomenutog mog favorita, za najbolji film su bili nominirani i All Quiet on the Western Front, Avatar: The Way of Water, The Banshees of Inisherin, Elvis, The Fabelmans, Tár, Triangle of Sadness, Women Talking i Top Gun: Maverick. Pogledao sam osam od deset nominiranih i sretan sam što je „Everything Everywhere…” osvojio nagradu jer je bio jedinstven, neobičan i najbolji primjer multiverzuma kojem sam dosad svjedočio u filmskoj umjetnosti.

Ukratko, ovogodišnja dodjela se može opisati kao Everything Everywhere plus Brendan Fraser koji je osvojio Oscara za ulogu u filmu The Whale.

Dominaciju Everythinga ćemo otvoriti s nagradom za najbolju glumicu koju je pokupila Michelle Yeoh.

Najbolji glumac u sporednoj ulozi je Ke Huy Quan, a najbolja glumica u sporednoj ulozi je Jamie Lee Curtis s prvim Oscarom u karijeri. Nagradu za najbolju režiju su dobili the Daniels, Daniel Kwan i Daniel Scheinert, a film je dobio i nagradu za montažu. Dominacija.

Čini se kako se iduće godine možemo vratiti na hashtag #oscarssowhite, ove godine je na svu sreću izostalo.

Moramo još dodati kako je Guillermo del Toro’s Pinocchio osvojio Oscara za najbolji dugometražni animirani film, a divni The Boy, The Mole, The Fox, and the Horse za najbolji kratki animirani film, a Navalny za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Protekla godina je bila odlična godina za film, čak ne bih imao prigovora da su i neki drugi glumci i glumice primili zlatni kipić, ali osjećam da je ovako trebalo biti.