Mix

Osobni trener umro nakon što se predozirao – kofeinom

Coffee
Coffee
Kofein je divan – u određenoj mjeri. Ponekad može biti i smrtonosan, u ekstremnim količinama. Ne želimo vas plašiti – ako pijete nekoliko kava dnevno, bit ćete u redu.

Tom Mansfield je 29-godišnji osobni trener iz Walesa koji je umro od predoziranja kofeinom. Kako je uopće moguće da se netko predozira kofeinom? Naslovna fotografija članka je samo ilustracija, Mansfield je ipak posegnuo za nečim drugim.

Problem je u čistom kofeinu, suplementu fitness industrije koji pomaže prilikom tjelovježbe za bolje rezultate.

BBC piše kako je Mansfield u svoj organizam unio 5 grama kofeinskog praha, a to je kao da je popio 200 šalica kave. Kupio je 100 grama kofeina, a vrećica ovog suplementa nije došla s pripadajućom žličicom za mjerenje. Preporučena doza kofeina je između 60 i 300 miligrama. Mansfield nije dobro izmjerio dozu, njegova vaga počinje mjeriti tek kada premaši težinu od 2 grama i Mansfield je zbog krive procjene popio smrtonosnih 5 grama. Pretpostavljamo da je vagao kofein kuhinjskom vagom, ali postoje i preciznije vage kada je potrebno izvagati ovako malo težine.

Žalio se kako mu srce prejako i prebrzo kuca, a ubrzo su mu se i usta počela pjeniti. Bolničari su ga oživljavali 45 minuta, ali je bilo bezuspješno.