Mix

Ove lokacije iz svojih najdražih serija i filmova možeš zapravo posjetiti

Kevin u New Yorku, Home Alone 2
Kevin u New Yorku, Home Alone 2 Foto: Instagram Screenshot
Kada biste imali priliku odlepršati na mjesto gdje je sniman vaš najdraži film, biste li ju iskoristili? Pretpostavljamo kako je odgovor “da”, bez sekunde razmišljanja.

Čak i ako se radi o nekom filmu strave i užasa, vjerujemo da postoje fanatici kojima ne bi bio problem prenoćiti na Elm Streetu ili provesti dan u kući s onom malom iz Hereditaryja.

Ovdje ćemo vam ostaviti neke filmske lokacije koje stvarno postoje i koje možete posjetiti kada god to odlučite – trenutno s pandemijskim mjerama na umu, a u nekoj boljoj budućnosti, nadamo se, neopterećenije nego danas.

Upravo posjećivanje stvarnih filmskih lokacija svojim je hobijem još 2004. učinila blogerica Andrea Davis (@filmtourismus). Prije putovanja izrađuje fotografije filmskih scena te ih onda fizički uklopi u pravu lokaciju na kojoj su snimljene.

Čime započeti, nego bajkovitim Harry Potter scenama?

Da, peron 9 i 3/4 možete naći na King’s Cross željezničkoj stanici u Londonu, ali vjerujemo da zagriženi fanovi to već znaju.

Manje je poznato da je u trećem dijelu, Prisoner of Azkaban, i Hagridova koliba bila smještena na pravoj lokaciji – Glencoe u Škotskoj.

Osim toga, i Hogwarts, tj. dvorac Alnwick, nalazi se u mjestu Alnwick u Škotskoj. Što bismo dali za jednu partiju metloboja u tom dvorištu…

A ako želite posjetiti unutrašnjost Harry Potter svijeta, tipa blagovaonicu i učionice Hogwartsa, ili možda Gringotts, to možete odraditi na turi po Warner Bros Studiju u Londonu.

Kad se već motamo po otocima, turu ćemo produljiti do udaljenog irskog otoka Skellig Michael, koji je u Star Wars: The Force Awakens poslužio kao planet Ach-To.

Da ne doživimo veliki vremenski šok, prvo ćemo svratiti do Belgije, gdje naš sirela ten i dalje neće patiti. Kad vidimo poznate scene iz filma, koje su snimane po cijelome gradu, shvatit ćemo da smo i mi In Bruges.

Zatim ćemo otići južnije kako bismo se stvarni život vratili osunčani. Prvo ćemo u Veneciju na Piazza San Marco i okolo, gdje će nas okolina asocirati na The Italian Job i Indiana Jones and The Last Crusade.

Prošetat ćemo i do Canala Grande blizu Rialto mosta, gdje ćemo se prisjetiti Jamesa Bonda dok u Casinu Royale uplovljava u Veneciju.

Sad smo se navikli na sunce pa ćemo abnormalno velikim skokom završiti u izvanzemaljskom Utahu. Osim što ćemo pokušati odgledati koju tekmu Big Babe, provozat ćemo se i sceničnim krajolicima iz Westworlda, Back to The Future 3, Star Treka, Independece Day, Planet of the Apes, Hulka, Need for Speed i Forresta Gumpa.

Točne lokacije možete vidjeti u postovima.

Sunce nas je dobrano opičilo pa odjednom imamo neku potrebu zaći među američke čudake… logično, produljujemo do Floride.

Posjetit ćemo rodni gradić Edwarda Scissorhandsa, Lutz, sjeverno od Tampe.

Dok budemo lipsali po South Beachu, sjetit ćemo se kako je sve otišlo u krivom smjeru Tonyju Montani u Scarfaceu, a nećemo zaboraviti ni Dextera.

Nakon toga opet idemo na hlađenje u New York, i dalje u poremećenom raspoloženju. Zato ćemo otplesati korake Jokera Joaquina Phoenixa po stubištu na West 167th Streetu u Bronxu.

Nakon toga zaključujemo da nam je pun kufer američkih strana i odlazimo na drugi kraj svijeta zaokružiti naše imaginarno putovanje još jednom fantazijom.

Je li postojanje Hobbitona već ušlo u opću kulturu ili tom činjenicom barataju samo fanovi Lord Of The Rings i Hobbit trilogija?

Kevin u New Yorku, Home Alone 2 Hobbiton na Novom Zelandu Foto: Folder.hr

Iako je izgrađen zbog potreba snimanja LOTR trilogije, Hobbiton je i dan danas ostao na svom mjestu.

Osim njega, postoji još tolkienovskih krajolika koji oduzimaju dah.

Jedno od njih je vulkan Mount Ngauruhoe, poznatiji po svojoj filmskoj verziji – Mount Doom. Nalazi se u nacionalnom parku Tongariro i do njega se može doći… nakon cjelodnevne šetnje.

Kevin u New Yorku, Home Alone 2 Mount Ngauruhoe Foto: Folder.hr

Na južnom otoku mogu se naći:

Mount Sunday iliti Edoras, glavni grad Rohana. Iako je set građen devet mjeseci, od njega nije ostalo ništa.

Kevin u New Yorku, Home Alone 2 Mount Sunday Foto: Folder.hr

Battle Of The Pelennor Fields poznata je po epskom sukobu između orka i svega ostaloga što ima dušu u LOTR svijetu.

Snimana je na privatnom posjedu pokraj grada Twizela.

Kevin u New Yorku, Home Alone 2 Pelennor Fields panorama Foto: Folder.hr

Rijeka Waiau između Te Anaua i Manapourija predstavljala je rijeku Anduin preko koje je Fellowship Of The Ring veslala iz Lothlórien.

Kevin u New Yorku, Home Alone 2 Waiau river Foto: Folder.hr

Više lokacija i ture koje možete proći po Novom Zelandu pogledajte ovdje.

Ako vas srce vuče u druge filmske krajeve, Andrea je obišla mnogo toga, možda nađete odredište za sebe.