Mix

Ove mušice partnera čine ti se nebitnima, ali psiholozi upozoravaju da mogu biti presudne

Veza
Veza Foto: Canva
Kada smo zaljubljeni znamo progledati kroz prste partneru ili partnerici jer mislimo da su neke njihove mušice zanemarive ili čak slatke.

Ignoriranjem loših navika, manira ili „mušica“ tvoje druge polovice, nećeš napraviti ništa nego odgoditi neodgodivo.

Ako vam nešto kod partnera smeta, o tome bi trebali pričati i pronaći rješenje koje vam odgovara. Kako se veza razvija, mogli biste otkriti da ove „mušice“ ipak nisu beznačajne, a manjak komunikacije može rezultirati nezadovoljstvom u vezi.

Određeni priholozi upozoravaju da su takve loše navike, koje možda smatramo minornim, prikrivene (kako bi ih TikTok nazvao) „red flags“.

Zaboravljivost i selektivno pamćenje

Ne tvrdimo da su svi partneri i partnerice koji ne pamte svaku sitnicu i svoja obećanja, loši ili da to rade namjerno, ali psihološko istraživanje o fenomenu zaboravljivost pokazalo je da velik dio ispitanika ne zaboravlja „slučajno“.

Naime, za određeni dio njih zaborav je mehanizam s kojim racionaliziraju i normaliziraju svoje nepažnju.

U istraživanju „Kada zaboravljanje nije zaboravljanje?“, stručnjaci navode da je u tim slučajevima zaboravljanje namjerni ili podsvjesni alat koji koristimo kako bi upravljali očekivanjima drugih, prenosi Forbes.

Ovakvo ponašanje uočljivo je u vezama kada partner ili partnerica neprestano zaboravlja obećanja i dogovore. Iako nije uvijek slučaj, ponekad partneri svjesno ili podsvjesno zaboravljaju dogovore i obećanja jer se ne mogu nositi sa složenosti odnosa, obvezom koju taj odnos donosi ili jednostavno signaliziraju oklijevanje koje ne izražavaju verbalno.

Nedostatak zajedničkih interesa i selektivno slušanje

Vaš partner sluša samo dijelove razgovora za koje i sam ima interes, tj. selektivno vas sluša dok razgovarate?

Istraživanje „Kompatibilnost, slobodno vrijeme i zadovoljstvo u bračnim odnosima“ je pokazalo da bi selektivno slušanje i različiti interesi mogli postati ozbiljan problem u vašoj vezi ako ga ih ne riješite na vrijeme.

Nije neuobičajeno pronaći partnera koji ne dijeli vaše interese, ali važno je pažljivo ih slušati i dati im do znanja da su vam bitni te im pružiti podršku. Selektivno slušanje i manjak zajedničkih aktivnosti dovodi do pokazuje dozu apatije prema partneru. Kako bi održali zdrav odnos bitno je ponekad sudjelovati u aktivnostima koje vas možda toliko i ne zanimaju, a vašu bolju polovicu čine sretnom.

Dobra i zdrava komunikacija ključ je romantičnih i drugih odnosa, a ove „mušice“ nisu presudne vašem odnosu, ako ste ih svjesni te ste, vi ili vaša druga polovica, voljni raditi na sebi i poboljšanju vaše veze.