Mix

Ovo je prvi film ikad na DVD-u. Ne možemo vjerovati da je prošlo već 25 godina

Twister
Twister Foto: Youtube Screenshot
Nagledali smo se VHS-ova kada smo bili klinci, ali onda su se pojavili DVD-ovi. Manji, tanji, bolje kvalitete slike i zvuka. Kao takvi su bili idealni za prodaju uz novine ili časopise pa smo tako brzo popunjavali svoju kolekciju filmova zahvaljujući lokalnim kioscima. Ali jeste li znali kada je prvi film izašao na DVD-u i koji je to film bio?

Prije skoro točno 25 godina, 26. ožujka 1997. godine se pojavio DVD filma Twister, filma katastrofe s Helen Hunt i Billom Paxtonom kao lovcima na oluje. Na scenariju je radio Michael Crichton, njuška iza Jurassic Parka, a jedan od izvršnih producenata je bio i Steven Spielberg. Film je stavio naglasak na specijalne efekte, umjesto na priču te je postao drugi najunosniji film 1996. godine.

Rijetko će ga tko spomenuti kao vrhunski film, ali film će uvijek držati tu popkulturnu činjenicu da je bio prvi film koji je ikada izašao na DVD-u.

Ne sjećamo se da smo ga gledali iako vjerojatno jesmo, možda čak i na VHS-u, ali sada imamo priliku pogledati ga opet – samo zbog ove obljetnice. Naravno, na streamingu. Vremena su se ipak znatno promijenila.