Mix

Ovo je shortcut na tipkovnici koji će vam znatno olakšati život

Close-up
Close-up Foto: Folder.hr
Jasno nam je, vi jezični puristi, da smo umjesto “shortcut” u naslov mogli napisati tipkovni prečac ili prečica, ali nas bole oči kad vidimo takve kombinacije. I odmah upozorenje, i ostatak teksta bi vas mogao peći pa preskočite u startu, ali jezik tehnologije je engleski jezik, nekad pohrvatljen, ali i dalje engleski.

Od shortcuta su vam vjerojatno najpoznatiji Ctrl+C za kopiranje i Ctrl+V za pejstanje, dobropoznati undo sa Ctrl+Z, ali jedan shortcut nam uvelike olakšava život, zabavu i posao.

Živimo s preglednicima Interneta koji su pretrpani otvorenim tabovima, ali ponekad sasvim slučajno zatvorimo tab koji nismo htjeli zatvoriti. Ne, ne moraš posjećivati povijest pregledavanja Interneta i suočiti se sa svim svojim teškim odlukama, sramotnim pretragama i trenucima slabosti u kojima si tražio “MILF” kategoriju.

Sve što trebaš učiniti je stisnuti Ctrl+Shift+T. Dok Ctrl+T otvara novi tab, Ctrl+Shift+T otvara posljednji zatvoreni tab. Evo, toliko vjerujemo u to da slobodno možeš zatvoriti ovaj tab i nanovo ga otvoriti prokušanom kombinacijom tipki.

Zašto shortcuti?

Iako možda tako ne djeluje, puno ste učinkovitiji ako ne morate puštati tipkovnicu, prebacivati se na miš koji potom pomičete do dijelova grafičkog sučelja. Što više shortcuta znaš, brže obavljaš svoj posao, a što brže obavljaš svoj posao – ranije ćeš se zabavljati.