Mix

OVO JE STVARNO Samo četiri radna dana u tjednu za istu plaću

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Svi sanjamo četverodnevni radni tjedan. E pa u Ujedinjenom Kraljevstvu to postaje stvarnost. Plaće će se i dalje isplaćivati u cijelosti.

Men’s Health prenosi da će se model takvoga radnoga tjedna testirati u UK-u. Testiranje pilot programa trebalo bi početi u lipnju ove godine i trajati šest mjeseci.

Tijekom tog perioda, zaposlenici tvrtki koje će sudjelovati u testiranju odradit će 80% svog uobičajenog radnog tjedna – za što će dobiti stari, stopostotni iznos plaće.

Festival svjetla u Sarajevu - 4 Grafika pilot programa Foto: Screenshot 4 Day Week Global web-stranice

U pokretanju i istraživanju programa sudjeluju 4 Day Week Global, organizacija za provođenje istraživanja Autonomy te istraživači sa sveučilišta Cambridge i Oxford.

Ono što žele provjeriti svojim istraživanjem jest – kakav će efekt izazvati “100:80:100” model na učinkovitost i dobrobit radnika. Točnije, zanima ih je li moguće dobiti stopostotnu plaću na samo 80 posto uloženog vremena, ako produktivnost ostane na 100 posto.

Logo Canon

Jedna od tvrtki koje će sudjelovati u istraživanju je i Canon, tj. njihov ogranak za medicinska istraživanja. Potaknuti promjenama koje je pandemija prouzročila u balansu životnih i radnih obveza, žele svojim zaposlenicima omogućiti najbolje moguće radno iskustvo – na obostranu korist.

No u Ujedinjenom Kraljevstvu nisu jedini koji su startali s ovom idejom.

Zračna panorama Reykjavika

BBC prenosi da se na Islandu model četiri radna dana pokazao iznimno uspješnim, što je dovelo do kraćeg radnog vremena za mnoge zaposlenike. U većini promatranih radnih mjesta produktivnost je ili ostala ista, ili se poboljšala.

Zahvaljujući sjajnim rezultatima, 86% islandske radne snage ili se već prebacilo na kraće radne sate za istu plaću, ili će tek steći pravo na to.

Osim Islanda, takav se se model trenutno testira u Španjolskoj i na Novom Zelandu.