Mix

Pet znanstveno-fantastičnih filmova na Netflixu koji su vas možda u potpunosti zaobišli

bEYOND SKYLINE
bEYOND SKYLINE Foto: Youtube Screenshot
Neflix već duže vremena dominira streaming industrijom sa filmovima, serijama i dokumentarcima. Od njihove originalne produkcije pa do naslova stranih i drugih produkcija, na platformi se ponekad i teško odlučiti. Iz tog razloga mi vam donosimo pet Netflixovih filmova iz SF žanra koje možda niste dosad pogledali. Neki su vrhunski, a neki su šund – ali s dušom. Nekad nam baš tako nešto i treba.

Beyond Skyline

Beyond Skyline američki je znanstveno-fantastični akcijski film iz 2017. godine koji je napisao, koproducirao i režirao Liam O’Donnell u svom redateljskom debiju. U njemu sudjeluju sada već akcijske legende Iko Uwais i Frank Grillo, a uz njih se pojavljuju Bojana Novaković i Jonny Weston. To je nastavak filma Skyline iz 2010. i odvija se u isto vrijeme kad i događaji iz prvog filma. U traileru piše da je bazirano na “worldwide blockbusteru” – mi ne znamo na što točno misle.

Na svemirskom brodu, Mark pokušava pronaći svog sina i juriša u razne sobe, gdje upoznaje preživjelu Elaine i njezina transformiranog supruga Jarroda iz prvog filma. Elaine objašnjava da iako je Jarrod pretvoren u biomehaničkog vanzemaljskog vojnika, još uvijek može kontrolirati svoj um, no stvari se nakon toga naglo počinju komplicirati. Ovaj nastavak je znatno bolji od prethodnika, podsjetit ćete se na SF filmove devedesetih.

Na Rotten Tomatoesu ima ocjenu 67 posto, ali ovakvi nostalgični filmovi se rijetko rade. Možda i s razlogom, ali ako ste odrasli uz Univerzalnog vojnika i Mortal Kombat, ovo je film za vas.

Oxygen

Ako odlučite gledati novi znanstveno-fantastični horor Kisik na Netflixu za opuštanje, moramo vas upozoriti – ovaj film nije ono što mislite da jest. Ono po čemu se Kisik razlikuje od ostatka rada Alexandrea Aja je to što, u konačnici, ovaj film je ljubavno pismo ljudskom opstanku uklopljeno u užasnu predstavu s katarzom na samom kraju. Film započinje sa ženom koja se budi u kriogenoj komori bez sjećanja na svoj identitet ili kako je tamo dospjela. M.I.L.O., ugrađeni računalni sustav ju obavještava je da ima samo 33 posto kisika u rezervoaru. Vidimo samo unutrašnjost ove kapsule, što njezinu pravu lokaciju čini zastrašujuće nepoznatom. Za ostale informacije morat će te pogledati, ovaj, gotovo dva sata dugi film.

Jupiter Ascending

Jupiter Ascending je svemirski film iz 2015. godine koji su napisali, režirali i koproducirali sestre Wachowski. U filmu glume Channing Tatum i Mila Kunis, zajedno sa Seanom Beanom, Eddiejem Redmayneom i Douglasom Boothom u sporednim ulogama. Zaplet započinje kada se obična čistačica Jupiter Jones i svemirski marinac Caine Wise susretnu, a Cain joj otkrije kako se njihova sudbina proteže van zemlje. Sporedni lik Douglas Booth opisuje izmišljeni svijet filma kao križanac Matrixa i Ratova zvijezda, dok Mila Kunis kao temeljne teme filma vidi popustljivost i konzumerizam. U filmu se otkriva kako su Zemlju i nebrojene druge planete osnovale nadljudske i vanzemaljske kraljevske obitelji kako bi prikupile sastojke za proizvodnju seruma za mladost elite na drugim planetima. Smatramo kako je ovo dovoljan opis da vas privuče ovoj međuplanetarnoj avanturi. Uz sve manjkavosti, sestre Wachowski su oduvijek jako hrabre sa svojim ostvarenjima.

Battle: Los Angeles

Battle: Los Angeles je američki vojni SF akcijski film iz 2011. redatelja Jonathana Liebesmana. Priča se temelji na scenariju Chrisa Bertolinija, koji se dijelom temelji na događajima iz Drugog svjetskog rata, nazvanom Bitka za Los Angeles. Smješten u suvremeni Los Angeles, film prati marinca Aarona Eckharta koji vodi vod američkih marinaca tijekom globalne invazije vanzemaljaca. Uz Eckharta, glumačku postavu čine Michelle Rodriguez, Ramon Rodriguez, Bridget Moynahan, Ne-Yo i Michael Peña. Sve počinje 12. kolovoza 2011. kada nešto nalik meteorima slijeće u oceane diljem svijeta. To ipak nisu meteori već nešto posve drukčije. Eckharta je lijepo vidjeti u još jednom ovakvom ostavarenju jer The Core je klasik!

Space Sweepers

Space Sweepers je dio Netflixove južnokorejske produkcije koja u posljednje vrijeme niže uspjeh za uspjehom, a izuzetak nije ni ovaj film. Radnja se odvija u distopijskom okruženju gdje šef divovske tehnološke tvrtke stvara Edenski vrt na Marsu, a većinu čovječanstva ostavljaju u siromaštvu i zagađenju. Otrcani tim sakupljača svemirskog smeća brine za svoje vlastite interese sve dok ne pronađu tajanstvenu mladu djevojku koja ih uplete u mnogo veće probleme. Sa uvjerljivim likovima, uzbudljivim akcijskim sekvencama i zanimljivom radnjom, ovaj film je pravi izbor za ulaz u svijet korejskih znanstveno-fantastičnih blockbustera.