Mix

PETA pohvalila film Guardians of The Galaxy Vol. 3 zbog promicanja prava životinja

gotg vol 3 rocket
gotg vol 3 rocket Foto: Youtube Screenshot
PETA je nedavno izvijestila kako je odlučila dodijeliti nagradu “Not a Number” redatelju Jamesu Gunnu za njegov prikaz okrutnosti pokusa na životinjama u filmu “Guardians of The Galaxy Vol. 3”, prenosi Indie Wire.

Prvo ćemo napomenuti da je prethodna rečenica poanta članka, a da se dalje nalaze spoileri koje želite izbjeći ako namjeravate gledati film. Samim time, dalje čitate na vlastitu odgovornost!

Nagrada Gunnu dolazi kao priznanje zbog nepokolebljivog zagovaranja životinjskih prava u filmu, čime podsjeća gledatelje da sve životinje zaslužuju slobodan život pod vedrim nebom, a ne zatočeništvo u laboratorijskim kavezima, ističe organizacija.

Veliki dio filma bavi se pozadinskom pričom Rocketa (Bradley Cooper), personificiranog rakuna koji je stekao svijest (ali i opake borilačke vještine) podnoseći užasnu bol u laboratoriju. Njegova ga svijest zauzvrat proganja sjećanjima na proživljenu muku.

U istom je laboratoriju ubijeno još životinja – vidra Lylle, morž Teefs i zec Floor. Tijekom filma, Rocket ih osvećuje i oslobađa druge.

U priopćenju za javnost u kojem hvali film, PETA ističe da način na koji se Rocket naziva brojem dok je u laboratoriju odražava “praksu koju eksperimentatori na životinjama koriste kako bi se odvojili od osjećajnog bića koje muče”.

Ono što PETA najviše hvali zapravo je Gunnovo obraćanje pozornosti na detalje o testiranju na životinjama poput, npr. prikazivanja tetovaža brojeva na prsima životinja.

Nećemo previše u detalje da ne spoilamo na najjače, ali kužite o čemu se radi.

Ne bi nam netko u filmu trebao pokazati na koji način se živi u zatočeništvu i izigrati emocije do bola da bismo uspjeli osvijestili što se to oko nas stalno događa. Treba vježbati suosjećanje i kada nije umjetno izazvano.