Mix

PITANJA I OBEĆANJA. Pogledali smo prvu epizodu nove Marvelove serije – Moon Knight!

Moon Knight MCU Oscar isaac serija Disney plus
Moon Knight MCU Oscar isaac serija Disney plus Foto: Youtube Screenshot
Ne znam gotovo ništa o Moon Knightu. Jedino ga se sjećam iz nekoliko stripova o Spider-Manu koji je izdavala Slobodna Dalmacija tijekom devedesetih. Kada je najavljena serija, preletio sam članak na Wikipediji da se malo više upoznam s likom. Tako to inače radim. Lik se činio zanimljivim, osnovnom pričom me podsjećao na Batmana, ali u MCU nikada ne možeš znati što očekivati.

Već sam se umorio od iščekivanja novih Marvelovih projekata. Morbiusa s Jaredom Letom neću ni gledati, sva sreća da je Moon Knight napokon stigao na male ekrane.

Oscar Isaac glumi “gift-shopista” Stevena, izgubljenog i zbunjenog čovjeka koji radi u muzeju, pokušava prodati gumene bombone djeci i trpi poprilično nezdravu radnu atmosferu – kojoj i on doprinosi svojim kašnjenjem i nesigurnom pojavom. Prvi put ga susrećemo u krevetu okruženom pijeskom u londonskom stanu, kako se odvezuje nakon što se budi. Trči na bus, spava naslonjen na ljude u busu, kasni na posao. Od samog starta je jasno da se itekako razumije u egipatsku mitologiju – koja dosad nije bila dotaknuta u MCU-ju. To bi moglo biti zanimljivo. Postoji problem. Stevena smo upoznali, ali tko je Marc? I tko je glas koji mu se neprestano obraća?

Čini se da su se Disney i Marvel Studios ispraksirali – od svih dosadašnjih projekata namijenjenih Disney Plusu, Moon Knight je vizualno najbliži filmovima. Prva epizoda od četrdesetak minuta djeluje kao uvod u dugometražni igrani film, jako je blizu.

Steven je izgubljen, doživljava blackoute i gubi dane. Ne sjeća ih se, misli da je petak, a nedjelja je. Kada proživljava nadrealna buđenja u Alpama, misli da je u pitanju san. Kako drukčije objasniti sve što mu se dogodilo? Ispada da Steven ima još jedan sloj svoje osobnosti kojeg ćemo brzo upoznati.

Dosadašnje likove iz MCU-ovih serija smo već upoznali ranije u filmovima pa smo već u startu imali naklonost serijama čak i kada su bile manjkave, ali ovo je nešto posve drukčije. Vjerojatno nas i zato pokušavaju upecati u priču sa silnim misterijima. Moon Knighta dosad nismo vidjeli uopće, Oscar Isaac je po prvi put u ovoj ulozi i ovaj put je teže zažmiriti na propuste. Oscar Isaac dominira svojim glumačkim sposobnostima.

Britanski naglasak funkcionira ako uspiješ istisnuti da Isaac nije Britanac, fizička gluma itekako funkcionira što je očito u jednoj sceni, a pokazao je i svoj glumački raspon. Od izgubljenosti, nesigurnosti, čak i frustracije i tuge zbog bezizlaznosti svoje situacije u kojoj nije siguran što se točno događa. Isaac bi mogao biti velika stvar u MCU-u. Ako mu dopuste.

Prva epizoda je dovela do otvaranja brojnih pitanja, a vrlo malo ih je odgovoreno u prvoj epizodi. Prva pomisao nakon završetka epizode mi je bila – Lost! Lost je bila serija koja je neprestano stvarala nove upitnike iznad naših glava, a neki su i danas ostali neodgovoreni. Imamo još pet epizoda Moon Knighta za pitanja i odgovore.

Glavnog negativca predstavlja Ethan Hawke kojeg viđamo u uvodnim scenama kako puni sandale smrvljenim staklom, ali kasnije ga gledamo kao gotovo mesijansku figuru u alpskom selu gdje važe sudbinu okupljenih duša na temelju njihove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. On je glasnogovornik egipatskog božanstva Ammit na Zemlji. Vjeruje da je pravedan – kao valjda svi zlikovci ikad.

U seriji ne nedostaje sada već uobičajenih Marvelovih tropa – od pošalica do prikladne glazbe. Tijekom jedne epizode u kojoj glavni lik nije siguran sanja li ili ga uistinu proganjaju negativci dok on bježi u kamionu koji dostavlja muffine, svira Wham! – Wake Me Up Before You Go-Go. Na početku te glazbene numere sam pomislio “evo ih opet s retro-hitovima”, ali onda sam skužio očitu simboliku. Vjerujem da će toga biti još.

I naravno – sam Moon Knight! Već sam se uplašio da ga nećemo vidjeti u prvoj epizodi, ali tu je, dovoljno da navuče zainteresirane da gledaju iduću sezonu.

Marvel se potrudio ispoštivati elemente priče pa su zaposlili i egiptologa, psihijatra i rabina kako ne bi ponovili neke ranije greške koje su bile učestale u svijetu šoubiznisa.

Scenarist i kreator serije Jeremy Slater je odgovoran i za Umbrella Academy, a iz prve epizode sam dobio dojam da nam je dano obećanje koje će i biti ispunjeno. Serija ima potencijala, pitanje je kako će se razviti ostatak radnje. Hoćemo li dobiti kompletnu radnju koja može funkcionirati sama za sebe ili ćemo dobiti cliffhanger za buduće sezone – ili možda čak i za cijeli Marvelov kino-svemir kao što je bio slučaj s Lokijem?

Još nisam vidio dovoljno kako bih mogao tvrditi da je ovo najbolja serija iz MCU-a, ali prva epizoda mi je probudila znatiželju i podigla očekivanja.