Mix

Pitanja na koja trebate pripaziti tijekom razgovora za posao, a evo i kako na njih odgovoriti

Razgovor za posao
Razgovor za posao Foto: Canva
U potrazi ste za novim poslom? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, onda ćemo vam odati tajnu za koju bi poslodavci htjeli da ostane skrivena.

Tijekom razgovora za posao velik dio poslodavaca koristi trik pitanja kako bi vas testirali, a ovo su neka od njih.

Recite mi nešto o sebi ?

Ako ne znate što od vas poslodavac očekuje, na ovo pitanje teško je dati pravi odgovor jer je otvorenog tipa.

Prijavili ste se za kreativan posao koji se obavlja u timu? Onda je bitno je naglasiti osobine koje su potrebne za obavljanje tog posla, a ne nešto što nema veze s njim.

Osim toga, ako niste unaprijed razmišljali o svom odgovoru, moguće je da ćete fokus staviti na privatni život, umjesto isticanja vašeg radnog iskustva i kvalifikacija koje vas čine savršenom osobom za tu poziciju. Na ovo pitanje najbolje je odgovoriti tako da kažete nešto radnom iskustvu, kvalifikacijama i osobinama koje vas čine optimalnim kandidatom za ovaj posao.

Zašto vas je privuklo ovo radno mjesto?

Pitanje koje će, tijekom razgovora za posao, postaviti gotovo svaki poslodavac, a vrlo malo kandidata na njega daje dobar odgovor, je ono o samom zaposleniku, tvrtki ili radnom mjestu.

Kako bi dali odgovor na pitanje o tome što vas je privuklo da se prijavite na određeno radno mjesto, obavezno je proučiti informacije o kompaniji, njihovom radu i zaposlenicima.

Pokažite da ste uložili trud i istražili svoje potencijalno novo radno mjesto te je rad tvrtke usklađen s vašim ciljevima i željama.

Koliku plaću očekujete?

Uvijek je neugodno pričati o novcima i zaradi, ali vrlo je bitno odmah naglasiti iznos koji zadovoljava vaše životne potrebe i očekivanja, kako ne bi trošili niti svoje, a niti vrijeme poslodavca.

Putem foruma i drugih izvora istražite koliko druge tvrtke plaćaju svoje zaposlenike na tim pozicijama, ako sami nemate određena očekivanja.

Kako bi osigurali da ćete željenu poziciju, najvažnije je doći na razgovor pripremljen. Razmislite o odgovorima na ova pitanja i budite sigurni u sebe i svoje sposobnosti.