Mix

Pogledaj što mrvica svemirskog otpada može učiniti pri brzini od 24.000 km/h

bruce willis naslovna svemirski otpad
bruce willis naslovna svemirski otpad Foto: Youtube Screenshot
Netko voli ovakve teme, a netko voli Kate Upton u bestežinskom stanju. Imamo svega za svakoga. Svemir definitivno nije mjesto za “odlaganje” otpada, jer gotovo sve pretvara u projektil velike brzine koji može izazvati nevjerojatnu štetu, prenosi Freethink.

Međutim, svemir je i pun svemirskog otpada te malih količina otpada, smeća i strojeva koje su ljudi ostavili u Zemljinoj orbiti.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) katalogizirala je oko 500.000 takvih malih komada, koji jure oko našeg planeta brzinom od oko 24.000 km/h.

E, sad.

Anonimni korisnik na Redditu, koji tvrdi da radi u području zrakoplovstva, objavio je sliku onoga što 15 grama svemirskog otpada može učiniti bloku čvrstog aluminija. Test je navodno izveden svjetlosnim plinskim topom i pokazuje koliko štete može napraviti čak i mala količina svemirskog otpada:

bruce willis naslovna svemirski otpad Rupa u aluminiju Foto: Reddit screenshot

Valja napomenuti da iako ovo izgleda ogromno, krater je dubok oko 13 cm. Međutim, treba imati na umu i da je to uzrokovano nečime veličine i težine gumice na vrhu olovke.

ISS je velik otprilike kao jedan nogometni stadion i zato je laka meta tim mini-komdićima svemirskog smeća. S vremena na vrijeme, kada ih ne uspiju izbjeći, posada mora svemirsko plovilo popravljati tjednima.

Zanimljiva je i činjenica da je SAD tijekom vrhunca Hladnog rata (1965.-1967.) ispalio stotine tisuća sićušnih igala u svemir kako bi pokušao dobiti nešto što bi se najbolje moglo opisati kao radio signale velike snage.

To nije uspjelo ni približno dobro kao što je planirano – igle su se skupile u skupine – pretvarajući se u projektile velike brzine.

Pedeset godina kasnije, oko 38 ovih nakupina još uvijek je u orbiti, a ponekad uđu u Zemljinu atmosferu i izgore.