Mix

Pogledali smo novi hit Netflixa Tinder Swindler – vrijedi li i vašeg vremena?

Tinder Swindler u privatnom avionu
Tinder Swindler u privatnom avionu Foto: Instagram screenshot
Nakon Squid Gamea, Tinder Swindler je ima najveću premijeru u povijesti Netflixa. Zasjeo je na prvo mjesto najpopularnijih projekata diljem svijeta pa tako ni Hrvatska nije izuzetak jer od 2. veljače ne ispada iz 10 najgledanijih serija i filmova. U čemu je stvar i zašto su svi poludili za ovim dokumentarcem?

Riječ je o radnji koja se vrti oko datinga 21. stoljeća na popularnoj aplikaciji Tinder. Nije to ništa novo, vjerujemo da smo svi upoznati što je to Tinder i kako funkcionira. Mnogi od nas su i sami pokušali tako pronaći osobu s kojom bi izašli, upoznali se, možda popili koje piće. Aplikacija radi na principu matchanja, što znači da vam se prikazuju profili ljudi u vašoj blizini. Ako vam se osoba svidi povučete desno, ako ne – lijevo. Ukoliko je ista ta osoba koju ste vi povukli desno, isto učinila i vama imate match i možete se početi dopisivati. Mnogi će reći kako je to vrlo površno, procjenjivati nekoga na temelju izgleda i nekoliko (mukotrpno probranih) slika. Postoji tu i velika šansa za tzv. catfishing, odnosno da se netko predstavlja za nekoga tko nije te vas tako prevari. I tu dolazimo do Tinder Swindlera, on je radio upravo to, ali na nekoj skroz drugoj razini nego što si normalna osoba može zamisliti.

Radnja ovog dokumentarca smještena je u razdoblje između 2017. do 2019. godine te sve započinje sa Cecilie Fjellhøy koja je tražila date preko Tindera kada joj je iskočio profil Simona Levieva. Nije to bio običan profil sa nekoliko slika sa putovanja i pokojom sa prijateljima. Simon je imao profil pun slika sa bijesnim autima, skupocjenim satovima i privatnim avionima. Kada su se matchali Cecile i Simon, on ju je pozvao da ga posjeti u luksuznom hotelu Four Seasons. To je modus operandi koji će se provlačiti kroz cijeli dokumentarac. Simon, ili sada poznatiji kao Tinder Swindler, svoje je žrtve prvo navlačio pokazujući im svoj luksuzni život, dok su lakomislene žene padale na to. I u početku je zaista sve bilo idilično, a žrtve su se emotivno vezale za Simona. Emotivna povezanost je plodno tlo za prevare i ignoriranje očitih red flagova. Ubrzo nakon samog početka “romanse”, počelo je materijalno iskorištavanje.

Od žena s kojima se nalazio tražio je da mu pošalju novac. Zašto bi mu slale novac? Simon je imao spremne isprike kako su mu blokirani računi zbog raznih razloga, zastrašivanjem kako mu prijete neprijatelji jer se bavi riskantnim biznisom trgovanja dijamantima. Novca nikad nije bilo dovoljno, tu su zajmovi, kreditne kartice svih dostupnih banaka i druge vrijednosne stvari koje bi žene njemu slale sve dok se njegovi računi ne odblokiraju, obećavajući kako će onda sve vratiti sa kamatama. I to se zaista događalo, on je slao čekove koji su premašivali iznos koji su mu žene slale, samo što su ti čekovi uvijek bili krivotvoreni. Nakon što je Cecilie shvatila kako nikada neće natrag dobiti 200 tisuća funti koje je sveukupno podigla i predala Simonu, odlučila se obratiti norveškim novinama za pomoć. Ovim činom počinje razotkrivanje Simona Levieva.

Nakon dugo kopanja po bespućima interneta norveški novinari pronašli su priču kako je riječ zapravo o Shimonu Hayutu, Izraelcu koji dolazi iz siromašne ortodoksne četvrti u Tel Avivu. Tu se polako radnja počinje rasplitati, a pojavljuju se i druge djevojke koje su bile žrtve ovog „multimilijunaša“. Obavještena je policija i tu Simon pod pritiskom počinje raditi prve greške. Ponestaje mu novca kako VG naslovnica poprima sve više pozornosti. Postaje očajan. Kraj njegove kriminalne karijere završava se u Pragu gdje živi u hostelu koji plaća dolar na noć što mu teško pada nakon njegova luksuznog života po hotelima kao što su Four Season i Sheraton. Pokušavajući se izvući iz ove katastrofalne situacije daje svu svoju brendiranu odjeću djevojci koju je upoznao u Amsterdamu nadajući se kako će je ona unovčiti, što je ona i učinila, ali novac nije poslala njemu kako se on nadao, već ga je zadržala za sebe.

U svojem posljednjem pokušaju bijega uhvaćen je u Grčkoj sa krivotvorenom putovnicom i toj je najveći apsurd ovog dokumentarca, jer je Simon naposljetku odležao samo pet mjeseci u zatvoru zbog krivotvorenja dokumenata. Smatra se kako je od svojih žrtava izvukao više od 10 milijuna eura, za koje nikada neće odgovarati.

Danas Simon Leviev živi kao i nekada – slobodnim životom. Postao je persona non grata na Tinderu te je uklonjen sa Instagrama no to ga nije spriječilo da opet nastavi istim tempom, a kako sada dolazi do novca možemo samo nagađati. Trenutno je u vezi sa poznatom manekenkom Kate Konlin i negira ikakvu krivnju po slučaju iznude novca. Šuška se kako je čak dobio i ponudu iz Amerike za snimanje vlastite dating emisije.

Ukoliko imate dva sata slobodnog vremena i želite ih potrošiti na neki dokumentarac, definitivno vam preporučujemo Tinder Swindlera. U njemu možete vidjeti lice današnjeg društva zajedno sa vrijednostima koje se promoviraju, važnost emocionalne povezanosti među ljudima te kako je se može iskoristiti. Čak i ako ne voliš dokumentarce, Tinder Swindler nije klasični dokumentarac, akcija i drama su na svakom koraku, nećete moći vjerovati da se ovo sve dogodilo u stvarnom životu.