Mix

Pogledao sam Black Adama u kinu, evo kako stoji u odnosu na ostale DCEU filmove!

black adam naslovna
black adam naslovna Foto: Youtube Screenshot
Black Adam je u razvoju već od ranih “nultih”, Shazama je trebao glumiti The Rock. Odnosno DC-jevog Captain Marvela – komplicirano je zbog copyrighta s Marvelom. E pa Dwayneu se više sviđao negativac Black Adam. I ta priča traje od ranih nultih, a napokon se realizirala sada. Adam je trebao biti glavni negativac u Shazamu prije nekoliko godina, ali je Johnson predložio poseban film za ovog anti-junaka pa neka se Shazamu i Adamu putevi ukrižaju kasnije.

Film je stigao u kina, pristojno zarađuje, a i ocjene govore puno.

Tko je taj Black Adam?

Black Adam je lik koji ima poseban doživljaj pravde, a provodi ju nemilosrdno, istovremeno je i sudac i krvnik. Prvi put kad ga vidimo u filmu, jasno nam je da je okrutan. Ovo je anti-junak koji se čitav film bori s vlastitim teretom, nije kao Deadpool ili Venom koji su kao anti-junaci, ali se brzo smekšaju i samo postanu glavni superjunaci u vlastitim filmovima. I to cijenim, baš operira u sivom području između okrutnosti i pravde.

Teth-Adam (ime po kojem je Black Adam znan u ranijoj civilizaciji) je prvak naroda Kahndaqa koji je 2600 godina prije Krista oslobodio svoj narod od vladavine tiranskog kralja. Čarobnjaci su mu darivali moći koje su identične Shazamovim. Black Adam ima velike veze sa Shazamom, čak ga pokreće i ista riječ, a stvorili su ga isti čarobnjaci od kojih svakako najviše prepoznajemo Djimona Honsoua koji će se opet pojaviti i u nastavku Shazama.

Današnji Kahndaq je okupiran plaćenicima Interganga koji tragaju za misterioznim artefaktom koji vlasniku jamči nevjerojatnu moć, narod je potlačen… baš kao što je bio i u vrijeme drevnog Kahndaqa kada je Teth-Adam letio nebom. Teth-Adam se ponovno pojavljuje, ali hoće li napraviti istu stvar? I je li povijest uopće onakva kakvom se prikazuje?

Justice… Society?

Justice Society of America se pojavljuju u filmu kako bi zaustavili Adama i zapravo su važan pol radnje filma, njihov odnos prema pravdi se znatno razlikuje od Black Adamovog. To je najveći sukob filma, trenje kakvo je potrebno da radnja funkcionira. JSA su Hawkman (Aldous Hodge), Atom Smasher (Noah Centineo), Cyclone (Quintessa Swindell) i fenomenalni Doctor Fate (Pierce Brosnan), u Kandaq ih šalje Amanda Waller koja je i okupila obje verzije Suicide Squada.

Ovaj tim je odličan, malen, simpatičan i budi želju i znatiželju o njihovim ranijim životima te pričama o nastanku ovih superjunaka i tima.

Doctor Fate je jedna od svijetlijih točaka filma koja će suvremene posjetitelje kina itekako asocirati na Doctora Strangea, ali on se u stripovima pojavio ranije nego Marvelov Doctor Strange i drago nam je vidjeti ga vrhunski realiziranog na velikom platnu. Pierce Brosnan se zabavio u ulozi Doctora Fatea i to se vidi.

A CGI?

Film ima vrhunskih scena, neke su sulude, neke su nabrijane, CGI je uglavnom dobar sve do pojave zlikovca koji je tu jer očekujemo veliku borbu sa zlikovcima na samom kraju filma, sukob JSA i Black Adama ne bi bio dovoljan pokretač radnje. E taj glavni zlikovac, kao da smo ga vidjeli sto puta u drugim filmovima, a dizajn lika i sam CGI je razočaravajuć.

Dwayne Johnson se uspio oteti uobičajenom načinu glume – a to je “budi Dwayne Johnson pred kamerom”. To je ono što dobivamo od The Rocka i Ryana Reynoldsa već godinama, ali ovdje se Johnson smirio te je znatno mračniji lik, istraumatiziran vlastitom prošlosti.

black adam naslovna Dwayne Johnson emocije Foto: Youtube Screenshot

I moram biti iskren bez obzira na tuđe reakcije…

Kako stoji Black Adam u odnosu na ostatak DCEU-a?

Ovo mi je najdraži film iz DC-jevog proširenog svemira, ako ne računamo Snyderovu verziju Justice Leaguea. A ne računamo jer je to film koji je imao nevjerojatan put do realizacije, imao je raniju verziju koju je završio Joss Whedon, trajao je četiri sata i imao je vremena puno bolje postaviti radnju, osobne priče i međusobne odnose na filmu.

S Black Adamom sam dobio gotovo sve što očekujem od filma o superjunacima – i ja kao 30+godišnjak i ja kao klinac koji je oduvijek volio gledati superheroje te bi počeo skakati čim bi završna špica krenula. Film apsolutno ima nedostataka, ali sam se zabavio znatno više nego i s Aquamanom i Shazamom i Wonder Woman. The Suicide Squad (onaj drugi) je bio zabavan film, ali kao da su ulozi bili znatno manji nego s Black Adamom što u konačnici utječe i na moj doživljaj filma. Da ne bude zabune, barem deset filmova iz MCU-a mi je ispred Black Adama, ali ga stavljam na prvom mjesto uzimajući samo DCEU u obzir.

Nemojte zbrisati nakon što počne završna špica, čeka vas jedna mid-credits scena koja nagovještava budućnost, scena zbog koje su neki klinci (i njihovi roditelji) počeli skakati u kinu.