Mix

Pogledao sam Fast X. Besmislena zabava, Vin Diesel, familija i najluđi zlikovac dosad!

brzi i žestoki naslovna fotografija
brzi i žestoki naslovna fotografija Foto: Youtube Screenshot
Vin Diesel opet sagorijeva gorivo i razbacuje se rječju „obitelj”. Nismo ni očekivali ništa drugo.

Fan sam Brzih i žestokih, još od skromnih početaka do eksplozivne evolucije kojoj cilj više nije „kockasta” zastava već pomicanje granica najbizarnijih scenarija i scena.

Evolucija serijala

Prvi film je započeo put. Kopija Paklenog vala sa Patrickom Swayzejem i Keanuom Reevesom, samo smještena u svijet nabrijanih automobila, goluždravih žena i kričavih neonki.

Drugi dio je imao nešto manje snage jer je umjesto Vina Diesela u igru ubačen Tyrese Gibson, dotad samo pjevač r&b seksi balada. Treći? Tokyo Drift je pustio gotovo sve dotad pa smo dobili potpuno nove likove i novo okruženje, okruženje u kojem neonke nisu samo ispod automobila već su posvuda. Ipak je to Tokyo.

Dalje znate kako je išlo. Brže, više, jače, luđe. Vin Diesel se vratio. Glumačka postava se počela proširivati. Dobili smo poznata lica. Familiju! Utrka je bilo manje, eksplozija je bilo više. Likovi su umirali. Likovi su uskrsnuli. Likovi su mijenjali strane. Vin Diesel je dobio i supermoći. Hvatao je rukama aute u letu, bijesnim stupanjem je uspijevao lomiti asfalt, a na vještini upravljanja automobilima bi mu pozavidjeli apsolutno svi vozači Formule 1. Nitko ne pati od želje za realizmom, zna se što ova franšiza predstavlja.

U Dubaiju su letjeli sa zgrade na zgradu, a dobili smo i prvi izlet u svemir.

Što je uopće moguće napraviti da deseti nastavak nadmaši prijašnje?

Vrlo jednostavno — zapaljene bombe koje se kotrljaju kroz Rim i prijete uništenjem Vatikana, oteti članovi obitelji, smrt na svakom koraku i možda najluđi neprijatelj dosad.

O produkciji se nema što dodati. Kada postaneš jedna od najunosnijih franšiza u povijesti, možeš si priuštiti da odriješiš kesu. Automobili, lokacije, CGI, poznate face… Sve je tu! Zarada u premijernom vikendu reflektira očekivanja vjerne publike ovog serijala.

Toliko je lokacija u filmu da ih vjerojatno nisam ni zapamtio sve.

Sve počne s misijom u kojoj Agencija želi da Roman (Tyrese Gibson) predvodi ekipu u Rimu. Nakon „obiteljskog” roštilja s Coronom u svakoj ruci, Vin Diesel i abuelita Rita Moreno izmjenjuju nekoliko značajnih misli o obitelji. Mislim si „nitko ovako stvarno ne priča”. Svaka riječ je značajna.

Stvari se počnu komplicirati nakon tog obiteljskog roštilja.

Domu i Letty na vrata kuca krvava šaka usred noći. To je Cypher (Charlize Theron), ista ona hakerica koja je Domu ubila djevojku koja je i majka njegova djeteta. Dom saznaje ono što smo mi znali još od prvog trailera. Jason Momoa je jedan odvratan lik.

Upravo tu leži najveća snaga filma. Momoa glumi luđaka Dantea Reyesa, sina brazilskog „poduzetnika” Hernana Reyesa. Da, nakon „petice” po prvi put saznajemo kako je Hernan Reyes čitavo vrijeme imao napucanog sina. Ništa čudno za franšizu u kojoj smo tek u devetom filmu saznali da je John Cena brat Vina Diesela. Dantea vidimo u samom uvodu filma koji kombinira nove scene sa scenama iz „petice”. Jeftina, ali učinkovita metoda da shvatimo Danteovu glad za osvetom. Na trenutke hladan i okrutan, a na druge šaren i zaigran, Momoa savršeno balansira ulogu između dva ekstrema. Kad kažem „savršeno”, mislim na „savršeno za Brze i žestoke”. Momoa je prigrlio zadatak objeručke — i ne pušta!

brzi i žestoki naslovna fotografija Jason Momoa fast x članak Foto: Youtube Screenshot

Pozitivna stvar ovih filmova je što su spojleri važni samo na automobilima, spojleri priče su toliko nevažni jer ionako morate vidjeti tu ludost na svoje oči. Ne bi nas bilo briga čak i da u trailere stave glavne stavke zapleta.

Vin Diesel je i dalje preozbiljan za ovu sapunicu od franšize, čak je i to smiješno na svoj način. U Čuvarima galaksije je dobio hrpu novca da neprestano ponavlja „I Am Groot”, ovdje se sve vrti oko familije i floskula.

brzi i žestoki naslovna fotografija Vin Diesel članak fast x Foto: Youtube Screenshot

Pretjerivanje je umjetnost, a Fast X-u to ne nedostaje. Akcijske scene su posvuda i toliko ih je da se ponekad samo umorite pa bez ikakve grižnje savjesti skočite po refill soka i kokica. Desetka je bolja od devetke, likova je puno, lokacija je previše, barem dvadeset minuta filma je moglo biti izrezano i dobili bismo još bolji film. Ovako bih filmu dao 7/10 — i to ne u usporedbi s ostalim filmskim ostvarenjima već isključivo u kategoriji filmova iz ove franšize.

Svejedno sam se zabavio i ići ću gledati i nastavak ovog nastavka. Sad kad smo već kod nastavka ovog nastavka, moram napomenuti važnu stvar!

Ovaj film nema kompletnu priču. Vin Diesel je već ranije najavio kako će ovo biti jedan od dva filma, a kasnije je po crvenim tepisima i tapisonima počeo mumljati kako ćemo ipak dobiti tri filma kao završetak ove „obiteljske” sage. To mi je i najveća zamjerka filmu — film samo stane. Da, možemo to nazvati cliffhangerom, ali je okrutno na ovaj način završiti film i pustiti nas da čekamo dvije godine na nastavak.

Svi u kino? Svi u kino!

via GIPHY

Što je preostalo nakon ovog? Navijam za putovanje kroz vrijeme.