Svi smo bili u situaciji u kojoj smo htjeli brz, ukusan i jednostavan obrok. U takvim je situacijama čest jedan odabir jela, o kojem malo toga znamo. Dok je kebab ili doner, popularan u zemljama diljem Europe, a i šire, rijetko tko zna kako se zapravo radi meso koje kasnije završi u lepinji, tortilji ili salati.
Kako bi riješio tu misteriju iza mesa za kebab posjetio je tvornicu koja ga izrađuje i otkrio iznenađujuću istinu. Za potrebe istraživanja čovjek iza kanala Food Unwrapped, Jimmy Doherty, otišao je saznati sve o kebabima i o tome što se uključuje u njihovu izradu.
U tvornici saznaje da bi kebab trebao biti od janjetine, bez drugog mesa, a ovdje je pomiješan s teksturiranim sojinim proteinom, lukom u prahu i solju kako bi ostao gust i lak za rezanje.
Međutim, to nije slučaj u svakoj prodavaonici kebaba, a radnica dodaje: "Postoje tvrtke koje označavaju kebabe koji sadrže govedinu i piletinu, a bilo je i neke vrste svinjetine, što je za muslimansku zajednicu veliki ne-ne.”
Dakle, da bi se ovo testiralo, devet različitih kebaba, kupljenih na raznim mjestima, za koje svi "tvrde da su janjetina", šalju se u laboratorij za testiranje DNK, kako bi se točno utvrdilo što je u njima. Ovdje stvari postaju pomalo grozne jer forenzičar Paul Hancock objašnjava, kako nam prenosi LADBible, na što tim pazi: "Govedina, svinjetina, janjetina, piletina, magarac, koza i konj."
Rezultati su prilično zabrinjavajući jer kaže da samo jedan od devet uzoraka "sadrži samo janjetinu". Da, Doherty ponavlja: "Postoji samo jedan doner kebab koji je prava stvar." Hancock dalje objašnjava: “Većina njih sadrži piletinu, a imamo i par koji sadrže govedinu. Srećom, ni u jednom proizvodu nismo pronašli kozu, magarca i konja."
Znanstvenik objašnjava kako je očekivao stopu neuspjeha od 60 posto da mu je dano bilo više uzoraka, a rezultate komentira kao tipične. Sad znate da kebab može biti napravljen od više vrsta mesa, tako da pripazite pri uživanju u ovom brzom obroku.