Mix

Postoji jezero koje pretvara sva živa bića u kamen — ne pomišljajte na kupanje

Otrovno jezero u Tanzaniji
Otrovno jezero u Tanzaniji Foto: Folder.hr
Jezero Natron u Tanzaniji je fascinantno mjesto koje privlači pažnju mnogih zbog jedinstvenog fenomena – pretvaranja živih bića u kamen. Ovo jezero se nalazi u sjevernom dijelu Tanzanije, u blizini granice s Kenijom, a njegova voda ima nevjerojatnu moć da očuva tijela životinja u nevjerovatnom stanju, kamenom, kao da su se upravo sreli oči u oči sa Meduzom. Straight outta grčka mitologija.

Jezero Natron je najpoznatije po svojoj vodi koja ima visok udio sode bikarbone i soli, a pH vrijednost je iznimno visoka, između 9 i 10,5. Samo nekoliko bića se prilagodilo ovom staništu. Ovi ekstremni uvjeti čine savršeno stanište za plave alge koje oblikuju koralje, a koje se nalaze u obliku laguna na sredini jezera. Osim plavih algi, u jezeru se nalaze i flamingosi koji koriste jezero kao svoje glavno stanište.

No, ovo jezero nije samo dom divljih životinja. Ono je također poznato po tome što može pretvoriti živa bića u kamene kipove. Ovaj proces se događa kada se životinjska tijela spoje sa sodom bikarbonom koja je prisutna u vodi. Ova tvar stvrdnjava meko tkivo, kožu i kosti, pretvarajući ih u kamen.

Zahvaljujući ovom procesu, životinjska tijela se mogu očuvati gotovo u potpunosti, što daje mogućnost znanstvenicima da proučavaju i istražuju ove vrste na način na koji to nisu mogli prije. Ovaj proces je inspirirao i umjetnike, fotografe i filmaše koji posjećuju jezero i dokumentiraju ovaj nevjerojatan fenomen.

Međutim, unatoč svemu tome, Jezero Natron je mjesto koje zahtijeva oprez. Voda u jezeru je iznimno opasna za ljude, a plitka obala je pretrpana solnim kamenjem i oštrim rubovima, što može uzrokovati ozljede. Također je važno napomenuti da jezero ima izuzetno važnu ulogu u lokalnom ekosustavu i njegova zaštita je od velike važnosti.

Jezero Natron je izvanredno mjesto koje oduzima dah svojom nevjerojatnom prirodnom ljepotom i jedinstvenim fenomenom pretvaranja životinjskih tijela u kamen. Natron je također glavno okupljalište plamenaca, ali ne onih na napuhavanje, već pravih ptica koje se ondje okupljaju za vrijeme sezone suše.