Mix

Postoji naziv za stare likove koji prekriženih ruku besposleno promatraju dok netko nešto radi!

Umarell
Umarell Shutterstock
\\folder\galerija Galerija Umarell Umarell Foto: Shutterstock Umarell Umarell Foto: Instagram Screenshot Umarell Umarell Foto: Instagram Screenshot +6 Umarell Galerija
Znaš onog jednog lokalnog djeda, ili muškarca u zavidnim godinama, koji stoji i gleda kako se odvijaju neki radovi, dok si on, doktor, gunđa u bradu i/ili nabacuje komentare, pritom držeći ruke iza leđa, prekrižene, u laganom raskoračenom stavu.

Ako vam je bliža meme kultura od ulica vašeg grada, onda je najbliže što njihovom stavu imamo – “dad stance”.

Izvor fotografija: Instagram

Eto, takvi su, čini se, svakodnevna pojava u Italiji jer za njih postoji i naziv, tj. narodni izraz – “umarell”, piše Welcome.jpeg.

Dva su Talijana u komentarima Welcomeova instagram posta čak potvrdila ovaj fenomen!

Jedan od njih,@ _g3un4_, priznao kako od svoje 19. godine spontano zauzme opisani stav kada promatra bilo koga tko obavlja neku vrstu manualnog rada, dok je drugi, @tohearmask, potvrdio da s vremenom svi Talijani postaju umarelli.

Samu riječ navodno je 2005. skovao Danilo Masotti, talijanski pisac, a radi se o iskrivljenoj verziji riječi “umarèl”, što na bolonjskom dijalektu znači “starac”, tvrdi Kinfolk.

Pojam se odnosi specifično na muškarce umirovljeničke dobi koji slobodno vrijeme provode promatrajući gradilišta, a posebno radove na cesti, stereotipno s rukama iza leđa, nudeći neželjene savjete.
Dobro, kod nas se možda ne okupljaju oko gradilišta i radova na cesti, ali svaka županijska nogometna liga ima svoje umarelle.
Neki od njih čak stanu na stranu suprotnu tribina, da se ne pomiješaju s “običnim” pukom. Ipak su oni viša vrsta savjetnika…