Mix

Predstavljena prva transrodna Barbie

Matell Barbie naslovna
Matell Barbie naslovna Foto: Mattel
Mattel je kompanija odgovorna za brojne megapopularne igračke kao što su Masters of the Universe, Thomas and Friends, Hot Wheels, ali i možda najveća franšiza igračaka na svijetu – Barbie.

Nedavno su predstavili prvu transrodnu Barbie na kojoj su surađivali s Laverne Cox, glumicom, edukatoricom i LGBTQ+ aktivistkinjom.

Coxova je izjavila za magazin People kako ne može vjerovati čega je postala dio. “Najviše me uzbuđuje to što će ju mladi trans ljudi moći vidjeti, možda će ju moći i kupiti te igrati se s njom, a znat će da je ovo Mattelova Barbie, napravljena po prvi put prema liku transrodne osobe.”

Inicijativa je možda dobronamjerna, ali sličnost s Laverne nam je jedva vidljiva, ovo nam je samo nešto drukčija Barbie.

Ono što je još problematično je što će se ova lutka proizvodi u Indoneziji, državi u kojoj su LGBTQ+ osobe diskriminirane, a istospolni brakovi su ilegalni.

Reakcije na ovu lutku su podijeljene, kao što možete i zamisliti.

Laverne Cox je prva transrodna osoba koja je nominirana za nagradu Emmy u glumačkoj kategoriji zahvaljujući svom angažmanu u seriji Orange is the New Black. Ona je i prva otvoreno transrodna osoba koja ima vlastitu voštanu figuru u muzeju Madame Tussauds.