španjolac ili talijan

Prezime koje potiče znatiželju: Koje je porijeklo Joška Gvardiola?

Joško Gvardiol i oblačić sa španjolskom i talijanskom zastavom
Joško Gvardiol i oblačić sa španjolskom i talijanskom zastavom Foto: Joško Gvardiol/Instagram/Canva
Naš obrambeni adut odgovorio je na pitanje koje si mnogi postavljaju.

Joško Gvardiol. Premda ime našeg vrhunskog braniča odaje hrvatsko porijeklo, to se ne može reći za njegovo prezime. Ako ste se ikad pitali odakle potječe mladi reprezentativac čija je adresa trenutno u Manchesteru, evo što je o tome kazao u serijalu "Knjaz kod Vatrenih" Roberta Knjaza.

U igri asocijacija Joško je slovo „g“ povezao sa svojim prezimenom – Gvardiol pa objasnio da i dalje postoji mnogo dilema oko njegovog prezimena. Naime, ni njegova obitelj koja inače potječe iz Novigrada kod Zadra "ne zna odakle su Gvardioli, neki govore da dolazi iz Italije ili Španjolske." Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj po posljednjem popisu stanovništva brojimo čak 28 Gvardiola. 

Mnogi prezime jednog od najbolje plaćenih mladih igrača na svijetu povezuju s velikim trenerom Pepom Guardiolom. No, osim nogometnog talenta i međusobne simpatije, i dalje nije dokazana obiteljska povezanost. Kako bilo, Joško je kazao da bi mu bilo drago saznati iz koje zemlje potječe njegovo prezime.

Dok s nestrpljenjem čekamo vidjeti Joškov nastup na ovogodišnjem Euru, podsjetimo da je prije četiri godine, također na europskome prvenstvu Joško prvi puta nastupio kao najmlađi debitant A reprezentacije s 19 godina i 4 mjeseca. 

\\folder\vezani_članak Nogometaš Joško Gvardiol i novac Lagano Zavirite u luksuzan život Joška Gvardiola! Pogledajte kako živi jedan od najboljih mladih igrača na svijetu \\folder\vezani_članak Crveno bijeli kvadratići i silueta navijača Koji vam je hit najdraži Idemo Vatreni! Prisjetite se najboljih navijačkih hitova koji su pratili Hrvatsku repku

Sve informacije o Europskome nogometnom prvenstvu pratite na stranicama portala Gol.hr