Mix

Prodaja gramofonskih ploča nadmašila prodaju CD-ova po prvi put u 35 godina

Women's
Women's
Fizički nosači zvuka nisu više toliko relevantni kao nekoć jer smo proživjeli piratstvo, a zatim i digitalnu glazbenu revoluciju. Gramofonske ploče su po prvi put nadmašile prodaju CD-ova od 1987. godine.

RIAA (Recording Industry Association of America) je izbacila izvještaj za 2022. godinu i nagađanja su se pokazala istinitima. Prodaja vinila je u porastu. Podaci se odnose na američko tržište. U 2022. godini je prodan 41 milijun gramofonskih ploča u odnosu na 33 milijuna CD-ova.

Gramofonske ploče se smatraju arhaičnim formatom, a to mi je potvrdio i taksist kad sam kupio album Kanyea Westa na vinilu za djevojku.

„To još ljudi slušaju?”, rekao je zbunjeno pri tom misleći na gramofonske ploče, a ne na Kanyea Westa.

Sve je jasnija privlačnost gramofonskih ploča. Mlađe generacije nemaju više teen-časopise kako bi iz njih mogli čupati postere svojih omiljenih zvijezda, a vjerujem kako su upravo gramofonske ploče zbog svog vizualnog pečata i veličine postale važne i generaciji Z.

Prihod od prodaje vinila je prerastao prihod od prodaje CD-ova još 2020. godine što je razumljivo s obzirom na cijenu ploča, ali ove nove brojke se odnose na broj prodanih fizičkih jedinica. Streaming i dalje kraljuje te je odgovoran za 84 posto prihoda od glazbe, naravno ako se isključi čitava koncertna industrija koja igra po svojim pravilima.