Mix

Pronašao kvar na bankomatu i pošteno se obogatio. Zvuči kao film iz devedesetih

dolari u ruci
dolari u ruci Foto: Unsplash
Kad si klinac, sanjaš da te zatvore u prodavaonici slatkiša ili igračaka. Kad odrasteš, nadaš se da ćeš negdje samo pronaći novac.

Australski barmen Dan Saunders nakratko je živio naš nedosanjani san.

Otkrio je kvar u sustavu bankomata i zahvaljujući tome u džep strpao milijun australskih dolara, tj. oko 664 tisuće američkih dolara.

Jel’ to samo nama ove cifre počinju zvučati “ništa posebno”? Prije 10 godina ovo bi se vjerojatno činilo većom svotom nego što se čini danas. A realno i je bila veća svota. Blažena inflacija.

Svejedno, ne bismo se žalili da nam netko uvali takve pare.

O Danovoj se priči trenutno snima i film, prenosi UNILAD.

Kao i svi neiskusni bogataši koji su svoje bogatstvo stekli tamo gdje nisu trebali, lik se počeo motati po privatnim zrakoplovima i luksuznim restoranima, a to mu je omogućilo hakiranje zbog kojeg imao neograničen pristup novcu.

Naime, život mu se okrenuo naglavačke jedne noći 2011. kada je pio u gradu nekoliko sati udaljenom od Melbournea.

Izašavši iz bara kako bi provjerio stanje na računu i digao nešto keša, primijetio je da se bankomat koji je pokušavao koristiti čudno ponaša, tj. nije htio prikazati stanje računa.

Uglavnom, bankomat nije bio spojen ni s bankom, ni s internetom, od 1 do 3 ujutro, što je omogućilo neometano dizanje para uz par shema prebacivanja novca s kreditnog računa na štednju, i obrnuto. Kada je Dan to skužio, odlučio se počastiti.

Svaki dan bi dizao pare, koje, de facto, nema, ali idući dan bi si uplatio nazad na račun da ne bude u minusu. Da ne bude slučajno sumnjivo.

U raskošnom je životu uživao puna četiri mjeseca, živeći poput milijunaša, žestoko tulumareći i putujući svijetom.

Unajmljivao je privatne letove, otplaćivao studentske kredite prijateljima, a i plaćao smještaj beskućnicima.

Ni riječi od banke.

Ipak, nakon određenog vremena, tjeskoba se počela nakupljati i krenule su se javljati učestale noćne more.

Na kraju je on sam banku obavijestio o pogrešci, na što su mu pametnjakovići rekli da je ‘u velikoj nevolji’ i da će ga kontaktirati policija.

Dvije godine nakon toga – ništa. Vjerojatno su se prvo morali najesti teških g*vana dok su shvatili što se uopće i kako dogodilo.

Nakon razgovora s psihijatrom, Dan se odlučio sam predati. No, prije nego što je to učinio, odlučio je javno progovoriti o nevjerojatnom događaju.

Naposljetku je 2015. osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog optužbi za krađu i prijevaru, ali je pušten uz 18 mjeseci rada za zajednicu.

Danas je opet barmen.

Lik proživio sasvim dosta za jedan obični život.