Istraživanje pokazalo

Puhanje rođendanskih svijeća povećava bakterije na torti za 1.400 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni koji će posegnuti za komadom rođendanske torte, možda bi htjeli razmisliti dvaput. Novi podaci pokazuju da ritual gašenja svijeća izlaže desert bakterijama.

Tim istraživača na Sveučilištu Clemson u Južnoj Karolini utvrdio je da slina koja se širi gašenjem rođendanskih svijeća povećava bakterije za 1.400 posto. Dr. Paul Dawson, profesor na Sveučilištu, proveo je istraživanje o sigurnosti hrane s grupom svojih studenata na preddiplomskom studiju.

Rekao je da je dobio ideju za ovo istraživanje iz vlastitog iskustva. "Ideju sam zapravo dobio od moje kćeri u večernjem razgovoru kada sam joj objasnio projekt", rekao je. Istraživački tim stavio je glazuru na komad folije na vrhu kolača u oblika stiropora, kojim su zaglavili svijeće. Prije puhanja svjećica svi su jeli pizzu te "simulirali rođendansku zabavu". Zatim su zapalili svijeće i ugasili ih, piše Daily Mail.

Za brojenje bakterija tim je razrijedio glazuru steriliziranom vodom, a zatim je raširio na pločama kako bi bakterije mogle rasti. Svaka od kolonija predstavljala je jednu bakterijsku stanicu na glazuri. Dr. Dawson napomenuo je da ovo nije najprecizniji način za brojenje bakterija. Sada postoje skuplji i precizniji načini za brojenje bakterijskih stanica, ali ovo je klasična osnovna metoda.

Tim istraživača ustanovio je da postoji mnogo bakterija, ali još iznenađujuće, da svako puhanje uzrokuje različite vrste bakterija. U prosjeku gašenje svijeća uzrokovalo je da na glazuri naraste 14 puta više bakterija.

Međutim, u jednom je slučaju broj povećan za više od 120 puta, što upućuje na to da određene osobe prenose više bakterija nego druge. Dr. Dawson je rekao da ti novi podaci ne bi trebali uništiti rođendanske zabave. "Po mom mišljenju, dobro je pojesti rođendanski kolač", objasnio je. "Ne mislim da bi se razboljeli."

Ljudska su usta puna bakterija, a većina njih nije štetna. Osim toga, ako bi gašenje svijeća na rođendanskim tortama izazvalo širenje smrtonosnih bolesti, bilo bi očito koliko je praksa zajednička, posebno kod djece. Ovo nije prvi put da je dr. Dawson napravio ovakvo istraživanje.