Mix

REACHER! Amazon ima novu hit seriju, ali i akcijskog junaka koji kuca na vrata Hollywooda

Reacher Amazon Prime serija izvor youtube
Reacher Amazon Prime serija izvor youtube Foto: Youtube Screenshot
Nova Amazonova serija Reacher je nakon premijere 4. veljače rekordno brzo obnovljena za drugu sezonu. Razlog je vrlo jednostavan. Serija je ušla u top pet najgledanijih serija u SAD-u i globalno, a velik broj gledatelja je pogledao čitavu sezonu unutar 24 sata od premijere. Ovo je velika stvar, pogotovo kada su distrakcije na svakom koraku, a sve u našem okruženju se bori za našu pažnju. Kriminalistička drama s elementima trilera koja će me potpuno očarati je baš ono što sam trebao u svom životu.

Kako osobno stojim s Reacherom? Nisam nikada čitao knjige Leeja Childa o Jacku Reacheru, lutalici i bivšem članu vojne policije koji upada u nevolje i uspijeva riješiti zločine kombinacijom svog uma i svojih mišića. Nisam nikada ni gledao filmove s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi (što sam ispravio nakon gledanja serije). Čak i kad sam naletio na “plakat” serije, glavni lik mi je izgledao preglomazno jer sam, nedovoljno informiran, mislio kako je to ipak prevelik zaokret od sićušnog Toma Cruisea.

Tek nakon prve epizode sam malo pročitao o liku i Cruiseovim filmovima, a i saznao kako fanovi serijala nisu bili sretni s Cruiseom visokim 170 centimetara jer je Reacher u serijalu čovjek od dva metra, sa sto do sto i dvadeset kilograma mišića.

Serija je nepretenciozna, baš kao i romani. Reacher je bivši vojni policajac koji putuje Amerikom samo sa svežnjom novčanica, isteklom iskaznicom i četkicom za zube u džepu. Kako putuje? Pješke. Ili autobusima. Prva sezona serije prikazuje radnju prvog romana Killing Floor, a sudeći prema reakcijama Reacherovih fanova – to radi poprilično vjerno. Nakon što nepoznat čovjek bude ubijen u gradiću u Missouriju, Reachera optuže za ubojstvo jer je ipak nepoznati, nabildani došljak. Kao što to obično biva, ništa nije onako kako se čini i Reacher mora pronaći stvarne počinitelje.

Bilo je neizbježno, izmijenjene su neke stvari u odnosu na knjige. U knjigama možemo neometano pratiti misaoni proces lika koji ne govori previše, ali video nije takav format. Kako bi se izbjegla nepotrebna naracija koja gledatelja ponekad čupa iz same radnje, Reacher je postao verbalniji lik – više priča, više podbada svoje neprijatelja, ali i suradnike. I taj zaokret u odnosu na romane funkcionira. Nasilja ima i više nego što je dovoljno, ali ono gdje me je serija u potpunosti dobila su Reacherove sposobnosti dedukcije, ali i njegovi one-lineri. Serija uspijeva graciozno balansirati između nasilja, intelekta i humora, a baš zato je važan izbor glavnog glumca.

Alan Ritchson je idealan izbora za Reachera, fizkulturom itekako odgovara liku kojeg je zamislio Lee Child. Ritchson je glumio u Ninja Kornjačama Michaela Baya, tamo je glumio Raphaela i naravno da je neprepoznatljiv jer nije gmaz, ali svatko tko je gledao Smallville ili Blue Mountain State će se sjećati ovog glumca koji je sada napokon zakoračio u ozbiljnije godine i spreman je za ozbiljnije projekte. Ne bismo se začudili da ga Hollywood napokon otkrije i upotrijebi u nekom akcijskom filmu dostojnog njegovog talenta. Navijamo za akcijsku komediju.

Ostatak castinga je također savršen, ali ono što nas boli je Reacherova stvarnost. Nakon svake avanture, on jednostavno nastavlja dalje, ostavljajući sve iza sebe pa tako i vrhunske Malcolma Goodwina i Willu Fitzgerald.

I veliki Haruki Murakami je fan Childovih knjiga o Jacku Reacheru, a kada su ga upitali zašto ih voli, odgovorio je jednostavno – “Sve je isto”. Reacher upadne u nevolje, Reacher ispliva. I tako u krug. Znaš što dobivaš, poznato je vrlina, pogotovo u ovakvom svijetu u kojem danas živimo. Jedini problem je dočekati tu drugu sezonu. Ali hej – skužio sam da imam dvadesetak knjiga za pročitati.