Mix

Redatelj odgovorio na često pitanje: Je li „Umri muški“ božićni film?

Umri muški
Umri muški Foto: Screenshot/X/@TheRyanParker/Canva/Idesh
Kultni triler prepun nasilnih scena, akcije i kaosa, mnogi smatraju božićnim filmom, a neki ga čak nazivaju i „odraslom verzijom“ filma Sam u Kući.

Die Hard ili Umri muški često se spominje tijekom božićnih blagdana, a sve zbog rasprave koja je pokrenuta na društvenim mrežama, u medijima, a i u okruženju prijatelja. S obzirom na tematiku filma, mnogi se pitaju može li se ovaj film svrstati u božićne klasike.

@emjcrackers We’re out here fighting for our lives. Who else thinks Die Hard is a Christmas movie??? #christmas #christmasmovie #diehard #pov #relatable ♬ original sound – Emily McCracken

Redatelj filma Die Hard, John McTiernan, tvrdi da iako početna namjera nije bila napraviti božićni film, Umri muški s vremenom je to postao, prenosi LADbible.com.

„Nismo namjeravali stvoriti božićni film, ali radost koja je proizašla iz njega je ono što ga je pretvorilo u božićni film.“

Oni koji zagovaraju stav da je Umri muški božićni film dobili su potvrdu redatelja, ali mnogi se, još uvijek, s tim ne slažu. Rasprava o tematici ovog filma toliko je česta da su u UK-u, kako bi dobili odgovor na ovo pitanje, provedene ankete.

Rezultati ankete objavljeni su na službenoj stranici YouGov, a stav gledatelje suprotan je od mišljenja redatelj. Iako 38 posto smatra da je Die Hard božićni film, njih 39 posto ipak misli da se ovaj triler ne može tako kategorizirati.

@jefoss75official #brucewillis #diehard #christmasmovie #jefoss #xmasmovie #yes ♬ original sound – Jef

Većina naglašava da božićni film mora imati određene elemente, poput ugodne atmosfere, sladunjavog i jednostavnog scenarija, a akcijske scene ovog trilera to nisu. S druge strane, obožavatelji ističu da je film prepun božićnih elemenata, poput ukrasa, glazbe te božićnog ugođaja.

Činjenica da je „Die Hard“ postao nezaobilazan dio blagdanske tradicije mnogih, ipak ide u prilog njegovom statusu božićnog filma. Bez obzira na raspravu, sigurni smo da velik dio vas ovaj film, kao i druge nebožićno-božićne filmove (Harry Potter, Iron Man 3, Gremlins…), tradicionalno gleda tijekom zimskih blagdana.