Mix

Revolucionarna košarkaška lopta zbog kojeg nećete morati od susjeda posuđivati pumpu

Revolucija u izradi lopte
Revolucija u izradi lopte Foto: Folder.hr
Da se razvijamo u svim smjerovima dokazuje i priča koja nam dolazi iz SAD-a gdje su stručnjaci izmislili novu vrstu lopte, doslovno. Na ovogodišnjoj All-Star NBA predstavljena je revolucionarna lopta koja se ne napuhuje. Je, znamo da je prošlo vremena od veljače, ali hej, za revoluciju nikad nije kasno.

Sportski inženjeri su tako napravili košarkašku loptu koja ne treba zrak da bi odskakala. Na njoj nema kože kojom je obložena već je šuplja. Napravljena je od brojnih malenih fragmenata plastike, „isprintana” 3D printerom.

Iza svega stoji dr. Nadine Lippa koja je dobila zadatak da napravi revoluciju u sferi košarkaških lopti, u čemu je i uspjela. Uz pomoć 3D printera napravila je loptu koja ima sve karakteristike tradicionalne košarkaške lopte, ali je puno jednostavnija za izradu, a svakako pomaže i što nema bespotrebnog otpada.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli SportsCenter (@sportscenter)

Ova lopta ima istu težinu, veličinu i jednako odskače kao i tradicionalna lopta, samo izgleda kao da je iz budućnosti. Ono što nas također veseli je da ovu loptu ne možete probušiti, tako da hakl nikada ne mora stati zbog lopte koja se probušila na igralištu. Sigurni smo da će se i ona istrošiti u nekom trenutku, ali nas veseli da se eksperimentira. Još da se prestanu proizvoditi dvostruki obruči zbog kojih igramo još gore, bili bismo najsretniji.