Mix

San snova ili noćna mora? Ovo je najusamljenija kuća na svijetu

Najusamljenija kuća na svijetu
Najusamljenija kuća na svijetu Foto: Youtube Screenshot
Nekoliko je teorija vezano uz svrhu “najusamljenije kuće na svijetu” smještenoj na južnom islandskom otoku Elliðaeyu unutar arhipelaga Vestmannaeyjar, a jedna je od njih da ju je izgradio milijarder kao sklonište u slučaju zombi apokalipse, prenosi The Mirror.

Drugi mitovi uključuju vjerskog pustinjaka koji boravi ondje, ili da je to kuća koju je islandska vlada darovala poznatoj islandskoj glazbenici Björk.

Dio ljudi zainteresiranih za priču najusamljenije svjetske kuće čak je tvrdio da kuća uopće ne postoji nego da je fotošopirana na fotografije prije no što su objavljene online.

Otok Elliðaey, dio arhipelaga Vestmannaeyjar, sada je potpuno napušten, ali je bio naseljen prije otprilike 300 godina.

Tamo je živjelo pet obitelji koje su se bavile ribolovom, lovom na ptice puffine i stočarstvom. Posljednji stanovnici napustili su otok još 1930-ih.

Stvarnost koja okružuje misterioznu kuću na otoku daleko je manje uzbudljiva od teorija oko nje.

Naime, kućicu je izgradilo Lovačko udruženje Elliðaey kao bazu za lov na tuffine koji se hrane obilnom ribom u vodama ispod otoka te im kuća služi kao lovačka baza da bi mogli održavati svoje aktivnosti na otoku.

Budući da se nalazi na udaljenom otoku, nekretnina nema struju, tekuću vodu ni unutarnju vodovodnu instalaciju. Međutim, ima saunu koja se održava prirodnim sustavom za prikupljanje kišnice.

Otok je također prirodni rezervat i zaštićeno područje do kojega turističke tvrtke nude jednodnevne izlete.