Mix

 Savjeti neuroznanstvenika za poboljšanje pamćenja: Stalno gubite ključeve? Evo rješenja!

Pamćenje i uspomene
Pamćenje i uspomene Foto: Canva
Konstantno gubiš mobitel, novčanik, naočale ili ključeve, a siguran si da su ti malo prije bili u ruci?

Neuroznanstvenik Alexander Easton predlaže jednostavno i logično rješenje za tvoje probleme, a dani neprestanog igranja skrivača s vašim ključevima, mobitelom ili novčaniko su odbrojili.

Radno pamćenje, poznato kao kratkoročno pamćenje, podrazumijeva informacije koje pohranjujemo privremeno, a važno je jer ga koristimo neprekidno, tijekom praćenja razgovora i razumijevanja istog, čitanja, pisanja, logičkog zaključivanja i svakodnevnih zadataka.

Ključ optimizacije kratkoročnog pamćenja je rutina, tvrdi ovaj profesor neuroznanosti na Sveučilištu Durham u U.K., u razgovoru za Newsweek.

„Ostavljanje ključeva automobila na istom mjestu svaki put kad uđete u kuću pomoći će vam da ih ponovno pronađete. Ne morate se sjećati događaja kada ste ih negdje stavili, samo se trebate sjetiti gdje ste ih uvijek stavljali.“

Napomenuo je da rutina poboljšava pamćenje čak i kada od nje odstupimo jer su odstupanja od rutine iznimno pamtljiva.

Kratkoročnom pamćenju pomaže razvijanje svijesti o određenim događajima, do kojih dolazi zbog odstupanja na koja ne možemo utjecati.

„Ponekad ne možemo kontrolirati događaje, ali se možemo usredotočiti na stvari koje su karakteristične uz taj događaj, poput toga s kim razgovaramo, gdje sjedimo, koje je doba dana, tko je još ovdje? Ako možemo stvoriti posebnost u našim svakodnevnim životima, a zatim možemo stvoriti bolji način za razlikovanje jednog sjećanja od drugog, to olakšava pamćenje stvari.”

Stvaranje svijesti o svakodnevici i trenutnim događanjima te održavanje rutine, optimalan je način za poboljšanje vašeg kratkoročnog pamćenja.