Mix

Saznajete zašto ne treba baciti paketić silika gela! Može vam poslužiti za mnogo toga

paketići silika gela u svom pakiranju s natpisima do not eat
paketići silika gela u svom pakiranju s natpisima do not eat Foto: Canva
Vratite se u mislima u djetinjstvo i zamislite kako otvarate kutiju s novim tenisicama, dok otvarate i kutiju i pomičete papir kako bi došli do obuće, u kutiji pronalazite nekoliko neobičnih paketića.

Nekoliko sekundi kasnije, netko od roditelja bi se teleportirao pored kako bi vam izbio paketić iz ruku jer on „nije igračka“. Čemu oni zapravo služe i zašto su opasni? Ispostavilo se da se nismo doveli u smrtnu opasnost jednostavnim dodirivanjem paketića silika gela, a paketići zapravo mogu biti korisni u nekoliko scenarija.

Jedna žena koja je sama došla do ovog otkrića ohrabrivala je ljude da ih ne bacaju jer mogu biti jako korisni. Rachel Allyson, poznatija na TikToku kao @plumcots, podijelila je video u kojem detaljno opisuje ovaj life hack.

@plumcots live love silica beads 🤗 #sciene#school#fyp#foryou#benefits#lifehacks#hacks#advice#fypシ#viral#tiktok#plumcots#money#xybca ♬ original sound – rachel

Male bijele vrećice su napunjene sa sredstvom za sušenje koje je najčešće oblik pijeska nazvan silicijev dioksid, koji može apsorbirati vlagu u zatvorenim prostorima. Iako se mogu činiti primamljivim neki paketići u sebi mogu sadržavati kobalt koji uzrokuje promjenu boje kristala kada se upije vlaga, a kako je kobalt otrovan, treba paziti da ne dođe u kontakt s hranom.

Naime, Rachel otkriva kako su paketići odlični za sušenje kistova za šminku, a mogu spasiti i vaš mobitel ako je došao u kontakt s vodom. Zatvorite mobitel u posudu s nekoliko tih paketića i oni će doslovno isisati vlagu iz vašeg uređaja i pružati mu šansu za novim životom.

Uporaba ovih jastučića je praktična, no zbog svog pakiranja predstavljaju opasnost od gušenja, zato i upozorenje na njemu.

Silika gel je kemijski inertan što znači da se neće razgraditi u tijelu i izazvati trovanje, to ne znači da biste ga trebali pokušati konzumirati. Od konzumacije silika gela ne biste se trebali razboljeti. Najčešće će proći kroz vaše tijelo i izaći bez ikakvih štetnih učinaka za vas. Gel ima potencijal izazvati crijevnu opstrukciju ako se konzumira u velikim količinama, a paketići koji sadržavaju kobalt mogu ozbiljno naštetiti vašem zdravlju.

S paketićima treba rukovati oprezno te držati ih van dohvata djeca, a ne preporuča se ni otvaranje paketića.