Mix

Saznajte zbog koje je pjesme poznatog repera tužila njegova majka

Eminem tužba
Eminem tužba Foto: Shutterstock/Kraft74/Canva
Jednog od najpoznatijih i najkontroverznijih repera današnjice na sud je poslala njegova majka, a sve zbog jednog stiha.

Poznat po svojim kontroverznim stihovima i pjesmama, Eminem se nebrojeno puta našao na meti kritika javnosti. U nekoliko je pjesama prozvao svoje kolege iz svijeta slavnih (Mariah Carey, Lindsay Lohan, Christina Aguilera), ali nije stao samo na tome.

U svojim izdanjima reper nerijetko priča o djetinjstvu, odrastanju i odnosu s majkom.

Reper se u par pjesama osvrnuo na svoj odnos s njegovom majkom Debbie Mathers-Briggs, ali jedan stih potaknuo ju je da sina pošalje na sud, prenosi LADbible.

Hit koji se nalazi na ljestvici 100 najboljih hip-hop pjesama svih vremena časopisa Rolling Stone, „My Name Is“ sadrži nekoliko stihova u kojima se reper obraća svojoj otuđenoj majci.

1999. godine, nedugo nakon izlaska pjesme, Debbie Mathers-Briggs tužila je Eminema za klevetu, tražeći kompenzaciju u iznosu od 10 milijuna dolara, zbog stiha u kojemu navodi da je njegova mama konzumirala veće količine droge od njega.

„99 percent of my life, I was lied to
I just found out my mom does more dope than I do (Damn)
I told her I’d grow up to be a famous rapper
Make a record about doin’ drugs and name it after her
(Oh, thank you)”

Tijekom suđenja Debbie Mathers-Briggs je tvrdila da reper laže o svom djetinjstvu i iskrivljeno predstavlja njezin karakter.

Sve to je komentirao i Paul Rosenberg, menadžer poznatog repera:

„Eminemov život se ogleda u njegovoj glazbi. Sve što je rekao može se potvrditi kao istina. Istina je apsolutna obrana od tužbe za klevetu. Ova tužba nije iznenađenje za Eminema. Njegova majka je prijetila da će ga tužiti od uspjeha njegovog singla ‘My Name Is’. To je samo rezultat doživotnog napetog odnosa između njega i majke.“

Odlukom suda Debbie je dobila 25 000 dolara, od kojih je većina potrošena na troškove suđenja s čim se njezin novčani „dobitak“ od parnice srozao na 1600 dolara.

Nakon parnice reper nastavlja pisati o svojoj majci, a rezultat je jedan od njegovih najkontroverznijih hitove, s kojim reper više ne nastupa na svirkama uživo, „Cleanin’ Out My Closet“.

Now, I would never diss my own mama just to get recognition
Take a second to listen ‘fore you think this record is dissin’
But put yourself in my position, just try to envision
Witnessin’ your mama poppin’ prescription pills in the kitchen

Nakon desetljeća zavade, reper se 2014. ispričao svojoj majci, opet putem pjesme „Headlights“, koja joj je zasigurno draža od svih do sad spomenutih.

„But I’m sorry, momma, for “Cleanin’ Out My Closet”At the time I was angry, rightfully? Maybe soNever meant that far to take it though“,

zaključio je kontroverzni reper u ovom singlu.