Mix

Sennheiser ima nove minijaturne slušalice čija je cijena veća od novog Macbooka ili iPhonea

Sennheiser
Sennheiser Foto: Sennheiser
Ova vijest je potresla internet. Barem onaj kutak interneta kojem je stalo do skupih slušalica i što vjernijeg zvuka. Nove Sennheiser IE 900 slušalice su žičane in-ear slušalice koje obećavaju detaljan zvuk.

Cijena im je ni više ni manje nego 1300 dolara. To je više od 8 tisuća kuna. Za par žičanih slušalica. Uopće ne sumnjamo da zvuče odlično, ali za te novce možeš kupiti Macbook Pro. Ili novi iPhone.

Da, dobiješ nekoliko kablova uz njih, balansirane 2.5mm i 4.4mm uz nebalansirane 3.5 milimetarske, tehnologija unutra je nesumnjivo vrhunska, ali 8 tisuća kuna za in-ear slušalice? Moramo i dodati da nijedan od ovih kablova nema ugrađen daljinski – makar i s jednim gumbom, ako već ne s tri.

Kako su nastale? Pogledaj u videu u kojem sve izgleda stvarno divno, ali ne možemo preći preko in-ear konstrukcije za tu cijenu.

Velike naglavne slušalice sa specijaliziranim receiverima i audiosustavom u domovima nam imaju smisla, ali ove minijaturne slušalice ciljaju na publiku u pokretu kojoj možda i nije toliko stalo do vjernosti zvuka. Jer – da im je stalo imali bi samostalne high-fidelity MP3 playere (da, to još uvijek postoji i prodaje se) ili digital-to-analog konvertere za bolji zvuk koji dolazi s njihovih mobilnih uređaja.

Smartphonei uglavnom nisu pogodni za visoku vjernost zvuka niti je to većini proizvođača primarna namjena. To je apsolutno očito u jednom malom, ali velikom detalju – sve više proizvođača izostavlja 3.5mm utor za slušalice i to nas boli.

Također, sve više mobilnih korisnika cijeni prilagodljivost bežičnih bluetooth slušalica koje daju dobre rezultate za znatno nižu cijenu. Za duge kišne šetnje gradom ti ni ne trebaju najnapucanije in-ear slušalice, imaš svoje osjećaje koji će nadoknaditi sve manjkavosti tvojih slušalica.

Iako su u pitanju kvalitetne slušalice sa zvukom visoke rezolucije, ovom paru ne predviđamo blistavu budućnost osim kod audiofila koji vole skupljati slušalice svih konstrukcija i oblika.