Mix

Sir Ian McKellen se izjasnio – smiju li heteroseksualci glumiti LGBTQ+ pripadnike?

Manchester
Manchester Foto: Folder.hr
Glumac najpoznatiji po svojim ulogama Magneta i Gandalfa u nedavnom je intervjuu za BBC2 izabrao stranu u debati oko vječnog holivudskog pitanja – trebaju li glumci glumiti uloge s kojima se osobno ne mogu poistovjetiti?

View this post on Instagram

A post shared by BDC Images (@brett_d_cove)

Poznato je da američka mainstream filmska industrija muku muči s fer reprezentacijom manjina – ne samo pripadnika LGBTQIA+ zajednice, nego etničkih i vjerskih manjina također.

McKellen je svoju perspektivu ispričao osvrnuvši se na nedavnu kontroverzu oko odabira Dame Helen Mirren za ulogu Golde Mier, izraelske premijerke, prenosi Entertainment Weekly.

“Je li argument da nežidov ne može glumiti Židova, i je li stoga argument da Židov ne može glumiti nežidova?”, upitao je McKellen i nastavio – “Je li argument da heteroseksualac ne može igrati gay ulogu, i, ako je, znači li to da ja ne mogu igrati uloge straight ljudi te da mi nije dozvoljeno istraživati fascinantnu temu heteroseksualnosti u Macbethu?”.

Na svoja je pitanja i sam ponudio odgovor zaključivši: “Naravno da ne. Mi glumimo. Mi se pretvaramo”.

LGBTQ+ glumačka scena također je podijeljena oko ovih pitanja.

Ako se pita Neila Patricka Harrisa, on ne bi skočio u etiketiranje.

Za The Times je izjavio: “Kao glumac zasigurno se nadate da možete biti vidljiva opcija za sve vrste različitih uloga”. Pritom se osvrnuo na ulogu Barneyja u How I Met Your Mother koju je igrao devet godina i koja nije bila nimalo nalik njemu osobno.

Međutim, zvijezde poput Wentwortha Millera, koje su se outale kasnije tijekom svoje karijere, odlučne su u igranju samo onih uloga s kojima se poistovjećuju.

View this post on Instagram

A post shared by Prison Break (@prisonbreak)

Glumac je izjavio kako ne bi pristao sudjelovati u nastavljanju Prison Breaka jer se više ne bi osjećao ugodno u portretiranju svojega lika. U sada obrisanom Instagram postu izrazio je da kada homoseksualni glumci glume homoseksualne uloge, to utječe na samu izvedbu te da se preko straight glumaca u gay ulogama centrira heteroseksualnost.

Kristen Stewart ne bi se nužno složila s ičime i smatra cijelu temu sivim područjem.

Za NBC je zaključila kako nikada ne bi željela ispričati priču koju bi stvarno trebao ispričati netko s proživljenim iskustvom. Ali svjesna je da se radi o skliskom terenu jer, pridržavajući se takvoga zakona “od a do ž” znači da ni ona sama više nikada ne bi mogla odigrati straight ulogu.