Mix

Sjećate se filma „Egzorcizam Emily Rose”? Nastao je prema životu ove žene

Anneliese Michel
Anneliese Michel Foto: Youtube Screenshot
Film iz 2005. temelji se na priči Njemice Anneliese Michel koja je prošla kroz 67 katoličkih obreda egzorcizama sa samo 24 godine.

Filmska priča prati slučaj braniteljice čiji je klijent župnik kojeg država optužuje za ubojstvo iz nehaja nakon što je izveo egzorcizam nad 19-godišnjom studenticom Emily Rose.

Unatoč tome što je film poharao kino blagajne, stvarna je priča daleko više zastrašujuća, prenosi UNILAD.

Anneliese je bila odgajana je u strogoj katoličkoj obitelji i uvijek je bila pod pritiskom da živi religioznim životom. Sa 16 godina počela se ponašati dosta neobično, tipa padati u trans i mokriti krevet. Liječnici isprva nisu mogli pronaći što “ne štima” kod nje – sve dok nije hospitalizirana zbog tuberkoloze.

Glasovi u njezinoj glavi postajali su sve glasniji, ali nitko nije mogao dokučiti zašto. Nakon toga je počela dobivati ​​epileptične napadaje koji nisu imali veze s lijekovima koje je uzimala.

Zastrašujuće halucinacije počele su joj se javljati 1973. te je tako viđanje ‘vražjih lica’ postalo redovita pojava. Kako i ne bi – Anneliese je počela vjerovati da je opsjednuta vragom.

Treba napomenti da je lako danas, kada se mentalni poremećaji stigmatiziraju manje nego ikada prije i o njima znamo definitivno najviše do sada, pretpostaviti kako nije bio “vrag” u pitanju. Ali osobi koja je odrasla s tolikim katoličkim pritiskom, uz nedostatak znanja i takvim priviđanjima – njezin zaključak nije bio čudan.

Kako to s vragom inače ide… njezino je iskustvo bilo i više nego odvratno. Al Pacino u Đavoljem odvjetniku nije ni do pete ovome kojime se bavila Anneliese.

Ispod možete pogledati stvarne fotografije njezina slučaja:

Svjedoci su tvrdili da je poput psa lizala urin s poda, proždirala pauke i skidala svu odjeću sa sebe pa su onda svećenici, naravno, bili uvjereni da ne postoji druga opcija nego izvesti 67 egzorcizama nad djevojkom.

Također se navodi da je Anneliese cijelo vrijeme bila vezana lancima nakon što je obdukcija pokazala da je pretrpjela lomove zubiju i koljena te niz modrica po licu i tijelu.

Izgladnjivala se jer je vjerovala da bi to moglo smanjiti sotonski utjecaj na nju pa je na kraju s jedva 30 kila i umrla od pothranjenosti, slabosti i gladi.

Govoreći za The Telegraph 2005. godine, Annelieseina majka Anna rekla je kako je njezina kći bila vrlo draga i poslušna djevojka, ali da je u trenutcima njezine opsjednutosti u pitanju bilo nešto neprirodno i neobjašnjivo.

Njezini roditelji i svećenici koji su bili uključeni u egzorcizme optuženi su 1973. za ubojstvo iz nehata, a tužitelj je tvrdio da se smrt mogla spriječiti da je došlo do odgovarajuće intervencije čak i samo tjedan dana prije njezine smrti.

Danas se Anneliesina tužna priča obično pripisuje nepravilnom liječenju mentalne bolesti. Međutim, njezin grob u Klingenbergu na Majni u Bavarskoj postao je mjesto hodočašća za one koji vjeruju da je umrla kako bi okajala tuđe grijehe. Blago tuđima.