Mix

Slavni voditelj kritizirao Oscare jer Spider-Man: No Way Home nije nominiran za najbolji film

Spiderman naslovna
Spiderman naslovna Foto: Youtube Screenshot
Oduševljeni smo sa posljednjim Spider-Manom naslovljenim No Way Home. Nismo jedini.

Jimmy Kimmel je imao potrebu reći što misli. Spider-Man: No Way Home nije nominiran za najbolji film na ovogodišnjoj dodjeli Oscara iako ruši rekorde, vraća ljude u kina nakon globalne pandemije i, najvažnije od svega, grije srca.

Iako je Akademija proširila kategoriju najboljeg filma na nominiranih deset filmova, među njima ni traga dobrom susjedu Spideyju. Listu nominiranih u najvažnijim kategorijama možete pronaći OVDJE. Među deset filmova, samo je jedan blockbuster – Dune, ostalo su manji, ozbiljniji filmovi kakvi su već desetljećima mamac za Oscare.

Jimmy Kimmel je u svom showu morao reagirati. Evo što je rekao.

“Najveći propust je, čak sam i ljut zbog ovog, neprihvatljiva je omisija Spider-Mana No Way Home. Kako nije dobio jednu od deset nominacija za najbolji film? Zaboravimo na činjenicu da je film zaradio 750 milijuna dolara i da se i dalje prikazuje. Ovo je bio odličan film. Nije li među deset najboljih filmova godine? U njemu su čak tri Spider-Mana. Kažete mi da je Don’t Look Up bolji od Spider-Mana? Nema šanse. Čak i ako pogledate kritičare na Rotten Tomatoesu, Don’t Look Up ima 46 posto, a No Way Home ima 90 posto.

Kada smo odlučili da najbolji film mora biti ozbiljan? Koliko znam, to nije bila poanta dugometražnih filmova kad su ih počeli raditi. Ben-Hur? Kočije i gubavost. Frankenstein? Čudovište i munje. Fantasia? Mickey Mouse na LSD-ju. The Wizard of Oz? Leteći majmuni i vještica. To su sve filmovi vrijedni Oscara. Nema ništa loše s ozbiljnim filmovima, velik broj njih je fantastičan i zaslužuje Oscara. Ali zašto moraju svi biti ozbiljni? Samo to govorim. Kada je to postao preduvjet za nominaciju”

Zaključio je najboljim dijelom monologa.

“Evo što se dogodilo. Glasači Akademije, pogledali su listu, vidjeli Leonarda DiCaprija i Meryl Streep, označili su taj film, utrpali su klince u auto, otišli su gledati Spider-Mana i oduševili su se.”

U malenoj kategoriji adaptacija stripova nominiranih za Oscara nalaze se samo dva filma – Black Panther i Joker. Jasno je da Oscari ne vole superjunake, ali to je samo dokaz kakvi stari likovi čine članstvo Akademije. Filmovi trebaju zabavljati, davati nadu, nasmijavati, rastužiti. No Way Home je napravio sve od toga, pa čak i više.

Filmovi nominirani za najbolje filmove su dobri filmovi, svake godine bude propusta, ali zanemariti najveći film godine, pa i ovih novih “dvadesetih” je pomalo nepravedno. Slažemo se s Kimmelom. 2021. godine će zauvijek biti obilježena Spider-Manom, iako je izašao tek sredinom prosinca. To mu nitko ne može oduzeti.