Mix

Službeno je: Pokazivanje srednjeg prsta je neotuđivo pravo!

mr. bean srednji prst naslovna
mr. bean srednji prst naslovna Foto: Youtube Screenshot
Barem je tako u Kanadi, gdje je “necivilizirana” ili “nepristojna” gesta pokazivanja srednjeg prsta zaštićena kanadskim ustavom zbog čega se ne smatra zločinom, stoji u presudi jednog tamošnjeg suda, prenosi The Guardian.

Jednostavno fenomenalno. Ovo su najbolje vijesti koje smo dobili danas.

Ispaliti jednog poštenog srednjaka susjedu nije pristojno, ali se zahvaljujući ustavu u Kanadi podrazumijeva kao dio prava osobe na slobodu izražavanja.

Naime, u veljači je sudac Dennis Galiatsatos odbacio u svojoj odluci od 26 stranica slučaj protiv čovjeka optuženog za uznemiravanje svog susjeda u predgrađu Montreala.

Objašnjenje je jednostavno, kaže Galiatsatos pojašnjavajući kako “nije zločin pokazati nekome srednjak”.

Baš naprotiv, to je “bogomdano, poveljom utvrđeno pravo koje pripada svakom punokrvnom Kanađaninu”, dodao je, pozivajući se na kanadsku povelju prava i sloboda.

Optuženi učitelj Neall Epstein uhićen je još u svibnju 2021. zbog izricanja prijetnji smrću i “kriminalnog” uznemiravanjasvog susjeda u Beaconsfieldu u Quebecu.

Sudac je u svojoj odluci uputio oštri prijekor podnositelju žalbe, Michaelu Naccacheu, čije je pritužbe nazvao “ničim više od prizemnih, sitnih susjedskih trivijalnosti”.

“Užasno je što su se podnositelji žalbe naoružali kaznenopravnim sustavom u pokušaju da se osvete nevinom čovjeku za neke uočene uvrede koje su, u najboljem slučaju, trivijalne ljutnje”, napisao je Galiatsatos.

Naccache je prethodno optužio Epsteina da je napao njegove roditelje u ožujku 2021., što je sudac odmah odbacio.

Međutim, fokus slučaja dogodio se kasnije te godine.

U svibnju je Epstein svjedočio kako je njegov susjed podigao ručnu bušilicu i rekao: “Ti *ebeni kretenu”, dodavši: “*ebeno si mrtav”.

Kao odgovor, Epstein mu je rekao “od*ebi” i nastavio je pokazivati srednjak Naccacheu dok se udaljavao, stoji u sudskim dokumentima.

Video dokaz, preuzet iz nadzorne kamere također jasno pokazuje da Epstein gleda u smjeru podnositelja pritužbe i pokazuje mu prst, ponekad s obje ruke.

Kasnije tog dana, Epstein se vratio kući i zatekao policajce kako ga čekaju. Uhitili su ga zbog prijetnji smrću.

Galiatsatosov stav je, međutim, bio da “to što ti se kaže ‘odjebi’ ne bi trebalo potaknuti poziv hitnoj pomoći”. Tvrdi da policijska uprava i dispečerska služba 911 imaju važnije prioritete kojima se trebaju pozabaviti.

Ono što sigurno znamo je da i mi imamo zagarantirane svoje slobode izražavanja, ali nismo sigurni kako bi na njih reagirali naši sudci. Zbog općeg raspoloženja u državi koje definitivno ne ide nabolje, čini se da bismo mogli saznati.