Vjerojatno najgori dio putovanja je samo putovanje. Od redova u zračnoj luci i provjere prtljage do skupe hrane i pića na terminalu i beskrajnog čekanja da avion stvarno poleti, pravo je čudo da itko od nas uopće ide na odmor.
Stjuardese su podigle poklopac s najgorim stvarima koje možete tražiti dok putujete avionom, što bi vas moglo natjerati da dvaput razmislite prije nego što krenete u jelovnik.
Ubacite u priču i nekoga kome je mučno kod putovanja zrakoplovom, pijanog putnika ili malo dijete koje vrišti, a tu su i brojne svađe oko sjedala i zamjena mjesta. Ipak, dok možda mislite da slijedite pravila ispravnog ponašanja putnika, neke stjuardese kažu da postoji jedan aspekt koji većina nas previđa, a sve se svodi na to što jedemo i pijemo.
Evo pet stvari za koje stjuardese kažu da "nikada" ne biste trebali naručiti.
Smrdljive grickalice
Biti natrpani u zagušljivoj metalnoj tubi sa stotinama stranaca i prisiljen udisati isti ustajali zrak dovoljno je loše i prije nego što netko otvori vrećicu čipsa intenzivnog mirisa.
U razgovoru za Delish anonimna stjuardesa posebno je identificirala grickalice od prženog kukuruza kao one koje najviše vrijeđaju nosnice te rekla: "Prilično su ukusne, ali neke od njih smrde čim otvorite paket."
Nastavila je: "Mi ih zapravo poslužujemo u našoj prvoklasnoj košarici s grickalicama. Okus pečenog roštilja [je najgori]. Kad otvorite vrećicu, miriše kao da nešto gori u avionu." Grickalice s okusom luka, češnjaka i roštilja također bi mogle izazvati dugotrajni smrad, pa je možda najpametnije kloniti ih se.
Topli napici
Samo je nekolicina nas odoljela iskušenju s kolica s toplim napitcima koja prolaze gore-dolje po prolazima u pravilnim intervalima tijekom leta. Uostalom, zašto biste odbili šalicu tople kave ili čaja ako ste se upravo osvijestili iz prilično neugodnog sna?
Ipak, bivša stjuardesa Alex Quigley rekla je da postoji dobar razlog zašto bismo trebali okrenuti glavu kad dođu kolica.
Objasnila je kako zrakoplovi koriste spremnike za pitku vodu u kojima ona može dosta dugo stajati. "Ne može se reći koliko je često ili kada spremnik posljednji put čišćen", objasnila je Alex. "Ovo je zvijer za bakterije. Osim toga, nikad nam nije bilo dopušteno izliti preostalu skuhanu kavu u odvod aviona i obično su nam nalagali da kavu izlijemo u WC", istaknula je.
"Mogu biti iskrena i reći da NIKADA nisam znala niti vidjela da ga je netko ispraznio i ponovno ga napunio ili ispirao između putovanja", zaključila je stjuardesa.
Hrana koja napuhuje
Već smo ustanovili da mirisi koji kruže zrakoplovom nisu pretjerano svježi, a ovakva hrana definitivno ne pridodaje ugodnom mirisu. Alex je objasnila kako hranu koja izaziva plinove treba izbjegavati i zbog mirisa i zbog higijene, poput graha, masne hrane, zelenog povrća, gaziranih pića i mliječnih proizvoda.
Rekla je: "Zrak u zrakoplovu cirkulira, nikad nije svjež. To znači da ako netko ispusti plin, vi to udišete iznova i iznova, tako da je to više zbog uobičajene pristojnosti."
Takva hrana, u kombinaciji sa zračnim tlakom, također može učiniti da se osjećate napuhano i neugodno, tako da je to jednako za vaše dobro kao i za dobro svih oko vas.
Meso
Većina letova na dugim relacijama ponudit će jelovnik s kojeg možete izabrati obrok tijekom putovanja, ali Alex je rekla da izbjegavate sva mesna jela zbog vlastitog zdravlja.
"Povjeravate skladištenje bilo kakvog mesa u ruke stjuardesa, a kao što svi znamo, događaju se kašnjenja i mehanički problemi, pa lako naiđete na situaciju u kojoj postoji mogućnost da kuhani obroci zapravo nisu pravilno pohranjeni ili su premašili vrijeme skladištenja dodijeljeno za obrok."
Zaključila je: "Trovanje hranom u avionu? Ne, hvala!"
Alkohol
Prema Alex, ne činimo si uslugu ispijanjem pića tijekom leta. Objasnila je da nadmorska visina pomiješana s alkoholom može stvoriti otrovnu kombinaciju. Druga stjuardesa rekla je da bi koktel Bloody Mary mogao biti najgori od svih jer je slan i stoga dehidrira.
"Uvijek govorim ljudima da piju vodu", dodala je, ako ste se nakon čitanja ovog popisa pitali što biste zapravo trebali konzumirati u avionu.