Mix

Što se zapravo događa ako svoj telefon ne postavite na način rada u zrakoplovu

Avion u letu s oblačnim nebom u pozadini i postavke mobitela sa zrakoplovnim načinom rada u sredini
Avion u letu s oblačnim nebom u pozadini i postavke mobitela sa zrakoplovnim načinom rada u sredini Foto: unsplash.com/Canva
Svatko tko je putovao avionom znat će kako je u pitanju sigurnost tijekom leta te kako morate na mobitelu upaliti zrakoplovni način. Isto kako  moramo zakopčati sigurnosni pojas i sklopiti stolić ispred sebe, tako i sve uređaje, poput mobitela, laptopa, tableta i slično.

Vjerojatno ste se pitali zašto i što se to može dogoditi ako ostavimo mobitel na standardnim postavkama. Može li nepridržavanje pravila imati negativne posljedice? I što je uopće način rada u zrakoplovu? Bez brige mi ćemo vam na sve to odgovoriti.

Letenje se smatra najsigurnijim oblikom prijevoza, ali postoji nekoliko čimbenika koji bi mogli učiniti putovanje manje sigurnim.

Digitalni trendovi sugeriraju da prebacivanje vašeg telefona u način rada u zrakoplovu sprječava komunikaciju telefona s mobilnim odašiljačima, kao i sprječavanje povezivanja na Wi-Fi i putem Bluetootha.

Međutim, Apple tvrdi da njihovi uređaji mogu koristiti Bluetooth i Wi-Fi dok su u načinu rada u zrakoplovu, samo ih treba posebno uključiti. Ova izvrsna značajka načina rada u zrakoplovu, koju sada imaju svi moderni mobilni telefoni, spriječit će vaš telefon da izazove gužvu povezivanjem s drugim mobilnim odašiljačima i ometanjem frekvencija koje koriste kontrolori zračnog prometa.

Telefonski signali nisu baš povezani s uzrokom pada zrakoplova, ali mogu ometati sustave za navođenje u zrakoplovu, otežavajući tako posao pilotima i kontrolorima zračnog prometa. Iako će osoblje moći utvrditi dolazi li smetnja od telefona, neće biti sigurno koji telefon uzrokuje smetnju. To ne znači da biste trebali riskirati.

Nismo uspjeli pronaći slučaj u kojem je došlo do pada zrakoplova uzrokovanog time što telefon nije bio u načinu rada u zrakoplovu, ali uobičajena je praksa svesti sve smetnje na minimum, a nije ni vrijedno izazivati sudbinu.

To je zdrav razum, ali također se preporučuje da ispravno i brzo slijedite upute osoblja zrakoplovne kompanije kako biste osigurali najsigurnije moguće putovanje.