Pećnica ili Friteza na vrući zrak?

Stručnjaci otkrili koliko zapravo uštedite korištenjem friteze na vrući zrak! Rezultati nisu ono što očekujete

Pećnica i friteza na vrući zrak u kuhinji
Pećnica i friteza na vrući zrak u kuhinji Foto: Canva
Pećnica ili air fryer? Nakon rigoroznog testiranja dobili smo odgovor!

Friteze na vrući zrak sve su popularnije i učestalije. Reklamirane kao jeftina i jednostavna zamjena za pećnicu, a glase i kao ekološki te financijski isplativije rješenje. Znanstvenici i savjetnici još uvijek diskutiraju je li friteza na vrući zrak zaista i zdravije rješenje.

Dok se mnogi odlučuju na korištenje friteze na vrući zrak upravo zbog njezine jednostavnosti, na društvenim mrežama smo zasipani receptima za ukusna jela koja je potrebno samo ubaciti u ladicu i pritisnuti gumb.

Jesu li one stvarno financijski isplativije od korištenja normalne pećnice? Srećom, Instagram nam je donio odgovor na to pitanje, a profil whichuk je istražio koliko novaca možete uštedjeti korištenjem friteze na vrući zrako umjesto uobičajene pećnice.U videu koji glasi "Friteza vs pećnici: što je stvarno jeftinije?'' testirali su potrošnju energije uređaja pri spremanju piletine, ribljih štapića i krumpirića, a sve s ciljem kako bi nam uštedili na vremenu i novcu. Cilj je bio vidjeti koji je opcija financijski i vremenski isplativija te koja će u konačnici hrani dati bolji okus.

Koristeći fritezu koja je koštala otprilike 100 funti u odnosu na pećnicu, tim je napravio testove kuhanja i za pojedinca i za obitelj. Rezultati nisu ono što ste očekivali.

Otkrili su da biste kuhanjem samo za sebe i kuhanjem četiri obroka pilećih prsa tjedno ,u fritezi umjesto u pećnici, uštedjeli manje od £25. I to je godišnja ušteda, točnije 24,75 funti za godinu dana. Što ih je navelo na zaključak "To znači da bi trebale četiri godine da se isplati kupnja od £100,".

Slično je i ako kuhate za obitelj, istaknuli su kako trebate skuhati 1026 obroka da bi se kupnja od £100 isplatila. Koristite li ju svaki dan, to je nešto manje od tri godine da se njezina kupnja isplati. "Uštedjeli biste samo oko 10 penija po obroku," kažu, "i skratili vrijeme kuhanja za samo 13 sati.".

Zaključili su kako su friteze energetski isplativija opcija, no većina ljudi već ima pećnicu kod kuće, tako da trošak kupnje friteze na vrući zrak ipak nadjačava njezinu uštedu. Pogotovo odlučite li se za neki od kvalitetnijih i skupljih modela. Skuplje će verzije možda dulje potrajati, ali isto tako će duže trajati da se njihov visoka cijena financijski isplati.