Mix

Stručnjaci savjetuju: Evo kako postati najdraži kolega u uredu

Radno okruženje
Radno okruženje Foto: Canva
Na radnom mjestu provodimo velik dio životnog vremena, stoga je bitno stvoriti pozitivnu atmosferu i uspješne radne odnose sa svojim kolegama. Ponekad je teško pronaći ravnotežu između poslovnog i privatnog, ali takvi zaposlenici postat će jedni od omiljenih u uredu.

Matt Abrahams, profesor organizacijskog ponašanja na Sveučilištu Stanford, tvrdi da je ponekad lako upasti u zamku koja dolazi s potrebom da se svidimo svojim kolegama, prenosi cnbc.com.

„Ne možeš biti samo šaljivdžija koji sjedi i ne radi. Važno je biti dostupan i kompetentan.“

Abrahams tvrdi da se to može postići primjenom samo dva savjeta.

„Omiljeni kolege na radnom mjestu ističu se pamćenjem osobnih detalja“, tvrdi Abrahams.

Tako ćete kolegama pokazati da pažljivo slušate i pamtite detalje vašeg razgovora. Ako ste nedavno pričali o određenoj životnoj promijeni vaših kolega, pitajte ih kako napreduju. Npr. ako vam je kolega pričao o potencijalnoj kupnji novog auta, selidbi ili određenom događaju.

Također, uredski favorit često je osoba koja ističe sposobnost i uspjehe drugih kolega. To uključuje pohvale za uspješno završene i kvalitetne projekte.

„Često su vješti u obilježavanju posebnih trenutaka te znaju pohvaliti kolege kada je to potrebno“, napominje Abrahams.

Iako su prijateljski radni odnosi nužni za ostvarivanje ugodnog radnog okruženja pa i uredske produktivnosti, morate znati kako ne prijeći granicu primjerenosti. Svaka osoba ima različite granice i očekivanja, pa je važno biti osjetljiv na individualne preferencije svojih kolega.

Ključ je u pažljivom pristupu, pamćenju detalja koji su u skladu s granicama dobrog ukusa, iskazivanju priznanja, podršci i poštovanju osobnih granica. Pronalaženjem sinergije između profesionalnosti i ljubaznosti postat ćete favorit ureda i doprinijeti uspješnoj suradnji na radnom mjestu.