Mix

Stručnjaci tvrde: Evo zašto biraš partnere koji nisu tvoj tip

romantične veze
romantične veze Foto: Canva
Romantične preferencije često nisu ispunjene u stvarnom životu, a tražene osobine ponekad nećemo pronaći u svom budućem partneru, ali zašto je tako?

Stručnjaci tvrde da postoji razlog zbog kojeg biramo partnere koji se ne podudaraju s našim uobičajenim preferencijama. Sigurno vam se dogodilo da ste prohodali s nekim i shvatili da ta osoba nije vaš tip.

Dr. sc. Madeleine A. Fugère tvrdi da razna istraživanja ukazuju na činjenicu da nerijetko dolazi do odstupanja između naših očekivanja i stvarnih izbora životnih partnera, prenosi Psychology Today.

Ova autorica knjige „Socijalna psihologija privlačnosti i romantičnih veza“ tvrdi da postoje i razlozi zbog kojih često biramo „neočekivanog“ partnera.

Naime, istraživanja su pokazala da većina ispitanika bira partnere koji nužno ne ispunjavaju njihove prioritetne uvjete.

Npr. iako većina ispitanika u istraživanju koje je ona provela ističe da prioritiziraju ambiciozne i inteligente partnere, vjerojatnije će odabrati pojedinca koji im je fizički privlačniji.

„Kurzban i Weeden otkrili su da, iako su obrazovanje i ljubaznost ocijenjeni kao važniji od fizičkih osobina, ispitanici češće biraju buduće spojeve koji su fizički privlačni, a ne obrazovani ili ljubazni.“

Često podcjenjujemo važnost fizičke privlačnosti tijekom izbora budućeg partnera, zbog čega dolazi do ovakvih razlika između navodnih preferencija i zbilje.

Najpoželjnije osobine romantičnih partnera najčešće su ljubaznost, inteligencija i dobar humor, ali ponekad možemo zanemariti nedostatke u ovim vrlinama.

Razlog tome je što može biti teško pronaći osobu koja ispunjava sve ove zahtjev pa ih u nekim situacijama znamo zanemariti. Bez obzira na beskonačne mogućnosti pronalaženja budućih partnera koje nam se danas nude, uz internetske platforme i aplikacije, teško je pronaći nekog tko posjeduje sve tražene vrline.

„Odnosno, budući da svaki potencijalni partner posjeduje niz osobina, moglo bi biti teško pronaći jednu osobu koja predstavlja primjer svih naših preferiranih karakteristika. Na primjer, mogli bismo pronaći nekoga tko je ljubazan i pametan, ali ne baš duhovit ili nekoga tko je zabavan i pametan, ali ne baš ljubazan.“, zaključuje ova psihologinja.

Naglašava kako poželjnih partnera uvijek ima manje nego osoba koje se za njih „natječu“.

„Iako bi netko tko je i sam vrlo poželjan partner mogao lako pronaći idealnog partnera, većini ljudi će biti teško pronaći partnera koji odgovara svim ili čak većini naših ideala.“

Bez obzira na to što možda nećete pronaći svog partnera iz snova, shvatit ćete važnost vrlina koje oni posjeduju te naglasak staviti na njih.

„Na primjer, ako smatramo da je partner ljubazan i pametan, ali ne i duhovit, skloni smo stavljati manji naglasak na smisao za humor kako bismo napredovali (Fletcher et al., 2000.). Slično tome, skloni smo staviti veći naglasak na pozitivne osobine koje naši partneri posjeduju. Nadalje, što bolje poznajemo potencijalne partnere i što ih više poštujemo, to ih više privlačimo, bez obzira na osobine koje posjeduju (Kniffin i Wilson, 2004.).“

S obzirom na to da se romantične preferencije ne podudaraju s izborom partnera, stvarnost ljubavnih odnosa puno je kompleksnija nego što i sami možemo uočiti. Ljubav možda nije slijepa, ali zbog nje definitivno znamo „pogledati kroz prste“ i zanemariti činjenicu da neto ne ispunjava baš svaku točku na našoj listi.

Naravno, to ne znači da trebate zanemariti nešto što je od velike važnost za stabilnu vezu, poput činjenice da se potencijalni partner ponaša toksično, ali možda možete zanemariti koju neuspjelu šalu.