Mix

Stručnjaci upozoravaju: ovo ponašanje crvena je zastavica u vezi

Crvena zastavica
Crvena zastavica Foto: Canva
Toksična ponašanja u romantičnim vezama definitivno ne smijete ignorirati, ali znate li ih prepoznati?

Amy Morin, psihoterapeutkinja i socijalna radnica, tvrdi da se takva istupi mogu vrlo lako uočiti, a evo i kako, prenosi cnbc.com.

Tijekom svoje duge karijere, koja traje preko dvadeset godina, Morin je pomogla mnogim pojedincima i parovima da pronađu svoju mentalnu snagu.

„Mentalno jačanje može vam pomoći da postanete bolji partner, izvučete ono najbolje jedno iz drugoga i poboljšate svoj odnos.“

Kao crvenu zastavicu u ljubavnim odnosima, istaknula je korištenje vlastitih emocija protiv partnera.

„U zdravoj vezi oboje možete izraziti svoje osjećaje dok još uvijek poštujete odakle druga osoba dolazi. Ali neki će ljudi upotrijebiti svoje emocije kako bi manipulirali situacijom ili sukobom, a ponekada toga nisu ni svjesni.“

Takva ponašanja uključuju ignoriranje, nabijanje osjećaja krivnje, manipuliranje plakanjem (naravno ovo se ne odnosi na situaciju kada ste doista emocionalni), izbjegavanje određenih tema jer su „prebolne“ ili negiranje partnerovih emocija.

„Ove strategije mogu biti učinkovit način da dobijete ono što želite, ali to su štetne taktike koje mogu prikriti ono što se stvarno događa.“

U slučaju da ovako izgleda vaša komunikacija ili vaš partner koristi ove taktike, Morin preporučuje korištenje zdravih komunikacijskih strategija. Najvažnije je razgovarati smireno i bez korištenja govora kojim prebacujemo krivnju na jednu osobu. Ako vaš razgovor postane intenzivan ili agresivan, uzmite kratku pauzu. Bolje je uzeti kratki predah, nego u afektu reći nešto što ne mislite ili reći nešto na krivi način.

Morate imati svijest o tuđim osjećajima te ih ne smijete umanjiti, ali bitno je postaviti granice. Npr. vaš partner povisio je glas tijekom razgovora, objasnite da je u redu biti ljut, ali da nije u redu na taj način komunicirati.

Zdrava i otvorena komunikacija ključ je svakog zdravog odnosa, a iskreni razgovori o međusobnim osjećajima spasit će vas od nepotrebnih svađa ili prepirki. Također, zapamtite da veza nije natjecanje između partnera, a svrha razgovora ili rasprava nije uvijek biti u pravu, već pronaći optimalno rješenje za oboje.