Mix

Stručnjaci za spavanje podijelili uobičajenu pogrešku koju radimo, a rezultira lošim snom

natpis od kocki sa slovam koji piše get good sleep
natpis od kocki sa slovam koji piše get good sleep Foto: unsplash.com
Žao mi je što je tako, no izgleda kako još jednu stvar radimo pogrešno, a to je spavanje. Ne mislimo da ste zaspali u pogrešnom položaju pa vam je zato ukočeno rame.

Ali ako ste u potrazi za boljim odmorom svake noći, morate izbjegavati nekoliko stvari, ponajviše čestu pogrešku koju čini većina ljudi.

San se može poboljšati izbjegavanjem određenih pogrešaka, a jedna od uobičajenih grešaka koju mnogi čine može biti ključna. Dr. Chester Wu, dvostruko certificirani psihijatar i specijalist za medicinu sna, otkrio je najbolje načine osiguravanja kvalitetnog odmora.

Ključ leži u „Cirkadijalnom ritmu“ kojeg dr. Wu objašnjava kao „unutarnji biološki sat, djeluje na približno 24-satnom ciklusu i određuje kada se osjećate budnim ili pospanim, uglavnom pod utjecajem prirodnog svijetla. Zdravstvene navike ujutro jačaju snažan cirkadijalni ritam, potičući budnost tijekom dana i pospanost noću“, prenosi nam UNILad.

Stoga je lako upasti u loše navike koje sprječavaju postizanje najboljeg noćnog odmora ako ne obratite pažnju na pojedinosti. Wu i drugi stručnjaci za san objasnili su da produženo ležanje čak i tijekom slobodnih dana može spriječiti kvalitetan san.

Neuroznanstvenica i stručnjakinja za san Chelsie Rohrscheib, kako nam prenosi UNILad, rekla je „Nikada ne ostajem u krevetu i ne obavljam aktivnosti koje nisu povezane sa snom ili intimnošću. To znači da kada se probudim, odmah ustajem i idem negdje drugdje u svojem domu. To pomaže održavanju povezanosti mozga da je spavaća soba samo mjesto odmora, što potiče kvalitetan san.“, zaključila je.

Dr. Raj Dasgupta, četverostruko certificirani liječnik internista, pulmolog, stručnjak za intenzivnu medicinu i medicinu sna, također je objasnio da produženo spavanje vjerojatno neće imati trajan utjecaj na ukupnu kvalitetu sna, ali je naglasio važnost pridržavanja redovitog rasporeda spavanja. Kako nam prenosi UNILad, „Održavanje dosljednog rasporeda spavanja, gdje se budite i idete spavati u isto vrijeme svaki dan, zaista je važno kako biste osigurali dobru noć kvalitetnog sna“, zaključio je dr. Dasgupta.

Sada znate! Svaki dan trebamo leći u isto vrijeme i držati se sličnog rasporeda i tijekom vikenda, kako ne bismo pokvarili svoj Cirkadijalni ritam. Uz to važno je prostor za odmor odrediti samo za odmor, a ostale aktivnosti obavljati drugdje u vašem životnom prostoru.