Mix

Stručnjak otkriva kako spriječiti bol u očima zbog predugog boravka ispred ekrana

Muškarac koji trlja oči i oko u malom okviru pored
Muškarac koji trlja oči i oko u malom okviru pored Foto: unsplash.com/Canva
Živimo u modernom svijetu koji zahtjeva povremeno buljenje u ekran. Dok su neki pred televizorom, ekranom monitora ili mobitela samo iz razonode, većini ljudi ipak mora svakodnevno na poslu buljiti u ekran.

Zbog dugog gledanja u ekran možemo osjetiti neugodan osjećaj i nadraženost u očima, a može doći i do upale. Ne brinite jer je jedan stručnjak otkrio kako spriječiti upalu očiju. On je dr. Levi Harrison, a u videu postavljenom na TikTok, pod oznakom @drleviharrison, predlaže nekoliko vježbi koje možete raditi kako bi oči oslobodili od digitalnog napora.

@drleviharrison Here’s your Tuesday Ten Sec Tech Tip of the week on Eye Strain 👀! Let me know in the comments if this helped you out! #doctok #eyestrain #eyepain #tensectechtip #painrelief ♬ ocean eyes – Billie Eilish

Dakle, prije svega morate biti sigurni da sjedite uspravno i izravnate leđa. Zatim je liječnik objasnio kako morate gledati gore-dolje, s jedne na drugu stranu, dok sjedite. Zatim ćete kolutati očima u smjeru kazaljke na satu i suprotno u nizu od deset rotacija.

Uz to, stručnjak preporuča čvrsto zatvoriti oči pet do deset sekundi, te to ponoviti dvaput. „Ove stvarno osnovne vježbe pomoći će minimizirati bol u očima, pogotovo ako provodite ekstremno puno vremena pred ekranom“, rekao je dr. Harrison. „Upotrijebite ovo da ozdravite, da se osjećate bolje i da imate sretne, zdrave oči.“ zaključio je.

@drleviharrison More exercises for your 👀 #eyestrain #eyes #eyepainrelief #doctok #doctorsoftiktok #eyeexercise ♬ Make It Better (Instrumental) – Anderson .Paak

Mnogi su pohrlili u odjeljak za komentare TikTok videa, a velika većina je zahvalila stručnjaku na pomoći. Komentari su uglavnom pozitivni, a publika je zadovoljna rezultatima. Problemi s vidom uzrokovani prekomjernim gledanjem u ekran postaju sve češći, a može doći i do sindroma računalnog vida. Simptomi poremećaja uključuju suhe oči i svrbež, zamagljen vid i glavobolje, a za više pomoći savjetujte se kod svog liječnika ili specijalista.