Mix

Sva popularna glazba počiva na četiri akorda? Evo i dokaza!

Axis of Awesome
Axis of Awesome Foto: Youtube Screenshot
Australska komična grupa Axis of Awesome izvela je skeč u kojem je upotrijebila 38 pjesama iz niza različitih glazbenih razdoblja i žanrova, a sve kako bi se pokazalo da se ista četiri akorda koriste u “svakoj pop pjesmi”, prenosi UNILAD.

Jordan Raskopoulos, Lee Naimo i Benny Davis s tom su svojom komičnom izvedbom 2009. godine nastupili na Međunarodnom festivalu komedije u Melbourneu.

Praveći se da su bend koji u svojoj karijeri nikada nije imao hit, trojac se našalio da je to zato što nikada nisu napisali pjesmu od četiri akorda.

“Smrtno je jednostavno napisati pop hit”, zaključili su i bacili se na posao.

Gledajući videozapis ispod možete pokušati čuti razliku između poznatih melodija “Don’t Stop Believin” benda Journey, “You’re Beautiful” Jamesa Blunta, Alphavilleove “Forever Young”, Mikine “Happy Ending”, “She Will Be Loved” Maroon 5-a, “Let It Be” prinčeva Beatlesa, “No Woman No Cry” Boba Marleyja, Lady Gagina “Poker Facea” ili “Take On Me” benda A-ha.

Neki milenijalci tvrde da je u pitanju najbolji mash-up ikada!

Uspjeli ste? Teško, zar ne?

Glazbenicima je taj trik poznat kao poznat kao progresija I–V–vi–IV, a kada se svira u tonalitetu C, to bi bile note C, G, Am, F.