Mix

Svaki proizvođač automobila danas ima SUV pa tako i Lotus! Ovo je njihova potpuno električna ljepotica!

Lotus Eletre SUV 20
Lotus Eletre SUV 20 Folder.hr
\\folder\galerija Galerija Lotus Eletre SUV 20 Lotus Eletre SUV 20 Foto: Folder.hr Lotus Eletre SUV 19 Lotus Eletre SUV 19 Foto: Folder.hr Lotus Eletre SUV 1 Lotus Eletre SUV 1 Foto: Folder.hr +17 Lotus Eletre SUV 2 Galerija
Nema nikakve sumnje da je SUV postao hit-kategorija u posljednjih nekoliko godina. Velik broj proizvođača puca na ovu kategoriju, čak i Lamborghini i Ferrari.

Britanski Lotus se također odlučio kockati, ali ta oklada nije pretjerano riskantna. SUV-ovi su moćni i veliki, ali Lotusov Eletre model je predivan. Ništa čudno za kompaniju s dizajnerskom reputacijom kao što je Lotus. Svatko tko je igrao staru DOS igru Lotus – The Ultimate Challenge ima mjesta u svom srcu za ove Britance, ali sada bi mogli osvojiti i širu publiku svojim novim vozilom.

Lotus je odavno poznat po svojoj filozofiji – “pojednostavi, a zatim dodaj lakoću”. I izgleda lagano, izgleda predivno. Pogledaj u galeriji što su domislili!

Baterije su ipak teške pa su iz Lotusa doskočili ovom problemu hardcore “dijetom” – upotreba aluminija i karbonskih vlakana kako bi čitavo vozilo bilo što lakše. Čak su i sjedala umotana u posebnu kombinaciju vune koja je 50 posto lakša od uobičajene kože.

Kada auto stoji, prednja maska je spuštena. Spušta se i kada je potrebno poboljšati aerodinamična svojstva, ali se automatski otvara kako bi Eletre progutao dovoljno zraka za rashlađivanje električnih motora, baterija ili prednjih kočnica. Ovo zvuči pametno, nadamo se da ćemo imati prilike svjedočiti disanju ovog Lotusa u stvarnom životu.

Eletre bi trebao podržavati i autonomnu vožnju, poznati “auto-pilot” mod koji Tesla već ima. Još uvijek se ne zna previše detalja, ali senzori za takvu vožnju su ugrađeni i veselimo se saznati koliko će biti učinkoviti.

Pogon je za sva četiri kotača. Priča se da automobil ima 600 konja, a to će biti dovoljno da dostigne brzinu od 100 kilometara na sat za manje od tri sekunde. Ovo zvuči divno i nevjerojatno. Nije to malen automobil.

Dosegom se zasad hvale – 600 kilometara je u igri, ali moramo sačekati recenzije stvarnih ljudi koji će ga koristiti svakodnevno.

Cijena se još uvijek ne zna, prednarudžbe su otvorene, a prvi modeli se navodno očekuju u 2023. godini. Iako… I Tesla je obećavala svakakve rokove dostave pa su ih često pomicali, a nije ni Lotusu to strano – Lotusova bebica Evija s 2000 konjskih snaga je odgađana jako puno puta.

Ako imate sat vremena života i želite pogledati potpuno predstavljanje Lotusovog Eletrea, možete ga pogledati OVDJE.