Mix

Svemirska anegdota: NASA, za misiju od tjedan dana, astronautkinju opskrbila sa 100 tampona

Raketa
Raketa Foto: Shutterstock/Dima Zel
U povijesti svemirskih istraživanja, mnoge su misije ostavile neizbrisiv trag, no jedna od zanimljivijih priča dolazi iz vremena kada je NASA, gotovo, poslala prvu Amerikanku u svemir – Sally Ride, uz jedinstvenu opskrbu od 100 tampona te ju upitali: „Hoće li to biti dovoljno?“

Vjerojatno ste, na TikToku ili nekoj drugoj platformi, već vidjeli meme koji je oživio ovu priču. Sve one koji su mislili da je ova informacija lažna, moramo razočarati.

@callmedangofficial Will that be enough? Genuinely asking #100tampons #nasa #scientist #comedy #funnyvideos #memes #animation #callmedangofficial ♬ 100 Tampons – Marcia Belsky


DA, NASA (agencija koja surađuje s najvećim umovima svijeta) je doista, tijekom planiranja svoje misije, Sally Ride upitala hoće li joj sto tampona biti dovoljno za tjedan dana.

Naime, 1983. svemirski program Sjedinjenih Američkih Država doživio je trenutak revolucije, kada je Sally Ride postala dio misije Space Shuttle Challenger STS-7 i prva američka astronautkinja.

Iako je ovo pitanje nasmijalo mnoge, ukazalo je na veći problem neravnopravnosti i inkluzije žena u svemirskim misijama.

Činjenica da su najveći umovi svijeta bili toliko neosviješteni o osnovama ženske intimne higijene, iako u jednu ruku doista izaziva smijeh, pokazala je potrebu za obrazovanjem i inkluzijom zaposlenika koji pripadaju raznim društvenim i drugim skupinama.

Bez obzira na neuobičajen karakter ovog pitanja, Ride tvrdi da su njezini suradnici bili iznimno obzirni tijekom priprema za misiju i planiranja opskrbe, prenosi nationalgeographic.co.uk.

Nakon ove anegdote svemirske agencije, uključujući i NASA-u, osvijestile su se o pitanjima veznim uz inkluziju i raznolikost njihove radne snage te su poduzete inicijative kako bi se riješile specifične potrebe žena tijekom svemirskih misija.

Sally Ride i ostatak posade proveli su ukupno 6 dana u svemiru. Misija je uključivala različite znanstvene eksperimente i aktivnosti, a posada Space Shuttle Challengera sletjela je na Edwards Air Force Base u Kaliforniji 24. lipnja 1983. godine, prenosi nasa.gov.